Giboni stříbrní poprvé venku

Novinky u zvířat

Jana Ondrejechová  |  10. 03. 2015


Sluníčko a teplé počasí poprvé vylákalo ven pár gibonů stříbrných, který do pražské zoo přicestoval loni na podzim. Více odvahy při objevování venkovního výběhu zpočátku projevil devítiletý samec Flip, který po delším přemlouvání nakonec přesvědčil k venkovnímu řádění i svoji partnerku Alangalang.

Alangalang s Flipem si na venkovní expozici zvykli velmi rychle. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Alangalang s Flipem si na venkovní expozici zvykli velmi rychle. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Oba giboni si teplé počasí náramně užívají, neustále se drží při sobě, objímají se, probírají si srst a vyhřívají se na sluníčku. Venku se jim nakonec natolik zalíbilo, že dnes mají chovatelé spoustu práce, aby pár dostali zpět do vnitřní expozice. Vzájemné nahánění vzbuzuje pozornost i u návštěvníků, pro které je to velmi zajímavá podívaná.

Gibony stříbrné chová pražská zoo vůbec poprvé ve své historii. Jedná se o poměrně vzácný a ohrožený druh, který je v evropských zoo k vidění jen zřídka. Desetiletá samice Alangalang přišla do Prahy z anglického Howletts a stejně starý samec Flip z Mnichova.

Samec Flip se osmělil a ven se vypravil jako první. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha


Pekari Wagnerovy nejčastěji lidé zahlédnou ve výběhu v expozičním celku Pláně, jak se vyhřívají ve slunečních paprscích. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Poprvé v historii se mohou návštěvníci Zoo Praha podívat na trojčata pekariů Wagnerových. Ti byli ještě v sedmdesátých letech považováni za vyhynulá a prehistorická zvířata. V domovině Jižní Ameriky jich dnes kvůli...

Varani Salvadoriovi budí respekt mimo jiné mohutnou hlavou se silnými čelistmi, osazenými dlouhými zuby. Jejich štíhlá těla zdobí výrazný černožlutý vzor. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

V Zoo Praha jsou nově k vidění varani Salvadoriovi. Mladý pár jménem Salva a Dorian obydlel expozici v Pavilonu velkých želv, kterou ještě donedávna obývali dospívající varani komodští. Obří terárium se tím po 17 letech vrátilo...




Přihlášení k newsletteru