PŘEDNÁŠKY PŘEDSTAVÍ IN SITU PROJEKTY ZOO PRAHA

Akce v Zoo Praha

Zoo Praha  |  01. 11. 2013


Listopadové úterky v pražské zoo budou patřit in situ projektům. Přednáškový cyklus „Pomáháme jim přežít“ představí snahy zahrady o záchranu koně Převalského, goril nížinných, gaviálů indických nebo orlosupů bradatých.

Gaviál indický na řece Čambal. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Gaviál indický na řece Čambal. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha


In situ projekty Zoo Praha se dočkaly mimořádného uznání na nedávné Výroční konferenci Světové asociace zoologických zahrad a akvárií. Díky podpoře zřizovatele i veřejnosti se zahradě daří chránit ohrožené druhy hned na třech kontinentech. Všechny zájemce teď seznámíme s nejzajímavějšími událostmi v Kamerunu, Mongolsku, Indii nebo na vrcholcích Alp.
Přednášky začínají vždy v 18.00 ve Vzdělávacím centru u hlavního vchodu. Vstupné na přednášku je 50 korun.

Program:
Petr Velenský: Gaviáli na Čambalu
5. 11. 2013
Gaviál indický je kriticky ohrožený druh. Celkový počet divokých gaviálů nepřesahuje 200, z toho jen asi 20 dospělých samců. Zoo Praha se podílí na podpoře posledních divokých populací. Usiluje o zlepšení péče o chráněná území a finančně podporuje telemetrický výzkum populace divokých gaviálů. Zoo se, podobně jako v Africe a Mongolsku, zasazuje také o vzdělávání místních.
Vydejte se na písečné břehy Čambalu, které ještě nedávno ovládali banditi.

 

Miroslav Bobek: Cesta k Toulavému autobusu
12. 11. 2013
Zoo Praha provozuje autobusový spoj, a to pět tisíc kilometrů od vchodu do svého areálu. Tento autobus jsme nazvali Toulavý, protože nemá pevně stanovenou trasu. Vozí školáky z pralesních oblastí Kamerunu na exkurze do Limbe či do Mefou, aby v tamních záchranných stanicích absolvovali vzdělávací program, ale zejména spatřili gorily nikoli jako maso na talíři, nýbrž jako fascinující živé tvory.

Toulavý autobus na cestě za gorilami. Foto: Khalil Baalbaki, Zoo Praha

 

Evžen Kůs, Roman Vodička: Návrat divokých koní
19. 11. 2013
Z Prahy se do Mongolska vrátilo od roku 2011 už 12 koní. Prožijte s námi cestu do divočiny zatím posledních z nich. Barča, Jácint, Spange a Lotusz se vydaly z Dolního Dobřejova na Benešovsku do Gobi B letos v červenci. V transportních bednách strávily na cestě armádním letounem i na korbách náklaďáků 35 hodin. Náročnou cestu zvládly bez potíží a dnes již následují divokého hřebce Mogoie. Brzy se snad dočkají hříbat.

Klisna Barča vybíhá do stepi. Foto: Petr Jan Juračka, Zoo Praha

 

Antonín Vaidl: Návraty krále Alp
26. 11. 2013
Koncem května nalezli ornitologové nedaleko německého Zhořelce, stovky kilometrů od místa jejího dosavadního pobytu mladou samici orlosupa Bernd. Vyčerpaná Bernd putovala do Zoo Praha, kde nabrala potřebné síly a za pomoci kurátora ptáků Antonína Vaidla se vrátila do švýcarských Alp.
Seznamte se s příběhem Bernd i dalších orlosupů na cestě do divočiny.

Samice orlosupa Bernd nad Alpami. Foto: Antonín Vaidl, Zoo Praha

 

In situ programy Zoo Praha podporují návštěvníci dvěma korunami z každého vstupu. Pomoci mohou také zasláním libovolného finančního příspěvku na konta Toulavý autobus (č. ú. 107 – 475 696 0237 / 0100), nebo Návrat divokých koní (č. ú. 107 – 475 684 0227 / 0100), zasláním dárcovské SMS nebo nákupem speciálních suvenýrů. Nabídku těchto suvenýrů najdou zájemci na adrese http://eshop.zoopraha.cz/pomahame-jim-prezit.html.

 


V expozičním celku Vodní světy a opičí ostrovy mohou lidé spatřit mláďata všech tří chovaných druhů plameňáků. Americké plameňáky chilské a kubánské (na snímku) naleznou poblíž tapírů čabrakových, zatímco starosvětské plameňáky růžové vedle ostrova gibonů stříbrných. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Mláďata energických kotulů veverovitých, půvabných jelenů barmských nebo hned všech tří chovaných druhů plameňáků. Tereziánské babí léto dorazilo do Zoo Praha a spolu s ním podzimní sezóna porodů a líhnutí. Sluneční...

Samice vombata obecného Winkleigh s mládětem Mersey. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Přijďte v sobotu 19. října do pražské zoo a oslavte s námi Mezinárodní den vombatů. Poznejte blíže tyto jedinečné vačnatce, které najdete v České republice pouze v Zoo Praha, a seznamte se i s dalšími australskými druhy...




Přihlášení k newsletteru