14. ročník hmatové výstavy Zoo Praha a BZP

Ostatní články

08. 04. 2010


Vernisáž začíná v pátek 8. dubna 2010 od 15:30 hod.

Letošní, již 14. ročník hmatové výstavy nazvané „Co nosí na sobě aneb I rostliny a živočichové se oblékají“, proběhne v termínu 9. až 18. dubna 2010 v přednáškovém sále Botanické zahrady v Praze.

Zoo Praha připravuje specifické programy pro zrakově postižené návštěvníky, a to pro děti i dospělé, již od poloviny 70. let minulého století. Během této doby získali pracovníci zoo mnoho zkušeností na základě spolupráce s renomovanými institucemi, zabývajícími se rehabilitací zrakově postižených, se speciálními pedagogy, organizacemi sjednocujícími zrakově postižené a dalšími specialisty v daném oboru.

Na začátku 90. let se na nás obrátily kolegyně z botanické zahrady jednak s prosbou o pomoc při vytváření informačního systému a jednak měly zájem o hlubší navázání spolupráce na tomto poli. Vzhledem k tomu, že prostředí obou zahrad svou pestrostí vybízí k využití nabídky nejen zrakových, ale i hmatových, čichových, sluchových, případně i chuťových vjemů, zrodil se projekt hmatových výstav a společné sbírky přírodnin, při jehož realizaci má Zoo Praha díky svým zkušenostem vůdčí úlohu.

V roce 2006 vydala Zoo Praha a BZP u příležitosti uspořádání jubilejního 10. ročníku hmatových výstav Výroční zprávu, která shrnuje všech deset výstav i dlouhodobou spolupráci mezi oběma organizacemi na poli práce se zrakově postiženými.

Původním záměrem bylo pravidelné střídání míst konání výstav, kontinuita byla přerušena povodní v roce 2002, kdy byl zcela zničen přednáškový sál v dolní části zoo. Po otevření nového vzdělávacího centra v něm proběhly 2 výstavy. Avšak vzhledem k tomu, že specifické hmatové výstavy mají přísná pravidla počtu exponátů a jejich uspořádání a ve velkých prostorách vzdělávacího centra zanikaly, rozhodli jsme se pořádat nadále hmatové výstavy výhradně v komorních prostorách malého výstavního sálu BZP. Svou roli při rozhodování hrála i odlišná motivace návštěvníků zoo a botanické zahrady.

 

RNDr. Iva Vilhumová
publikační pracovník VVO
 


Aplikace Zoo Praha byla dnes oficiálně spuštěna v kamerunské školní třídě v pavilonu Rezervace Dja. Na snímku je ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, výkonná ředitelka Komerční banky pro strategii a komunikaci Hana Kovářová a předseda České IT Akademie Michael Kalista (vlevo dole) se svými studenty, kteří aplikaci vytvořili. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Zoo Praha dnes představila svou mobilní aplikaci pro chytré telefony. Návštěvníkům poskytuje veškerý komfort od nákupu vstupenek a interaktivní mapy areálu až po profily chovaných druhů, včasná upozornění na krmení zvířat nebo...

Aplikaci jsme oficiálně spustili během Výroční slavnosti Zoo Praha dne 28. září 2024. Foto: Zoo Praha.

Smartphone je dnes pro mnohé spíš prodloužením ruky než jen telefonem. Geniální mozky do něj nasypaly budík, kompas či svítilnu, ale také počítač, diktafon, herní konzole či celá obchodní centra. My jsme do něj teď spolu s Czech...




Přihlášení k newsletteru