DESATERO NA ROZLOUČENOU

Ostatní články

30. 10. 2009


Rozlučkový text Petra Fejka do podnikového časopisu

Vážení kolegové,
vzhledem k tomu, že jsem se rozhodl k 31.10.2009 ukončit po 12 letech své působení ve funkci ředitele Zoo Praha, chci Vám prostřednictvím stránek našeho podnikového časopisu vzkázat několik slov.
Předně se chci s Vámi rozloučit a poděkovat Vám za spolupráci. Prožil jsem s Vámi a s našimi společnými svěřenci velmi intenzivní roky, na které se nezapomíná. Nešlo rozhodně o žádnou selanku, ale o práci, jejíž úspěch byl vykoupen i spoustou nepříjemným a bolestných chvil. Samozřejmě s povodní na prvním místě. Chci Vás požádat, abyste stejně jako já vzpomínali především na to dobré, co se nám společně v zahradě podařilo dosáhnout.
Za druhé Vás chci požádat o pochopení mého rozporuplného rozhodnutí. Opouštím práci, kterou v mém životě už asi nic netrumfne. Dělám to nejen kvůli sobě, ale i kvůli zahradě. Cítím, že nekteré věci a problémy potřebují nový, ničím nezatížený přístup a nadhled, který již nemám.
A za třetí bych Vás rád vyzval, aby Vás můj odchod nerozdělil, ale naopak stmelil. Neboť odchod autoritativního a déle působícího ředitele vyvolává často v podnicích potřebu rozrůznit názory a zájmy, vyvolává ztrátu vůle táhnout za jeden provaz. Pokud se to stane, oslabíte podnik, nového ředitele i sami sebe při obhajobě dobré pozice zoo vůči městu, veřejnosti i vlastnímu rozpočtu.
Jako jeden z posledních mých ředitelských úkonů mi dovolte, abych 12 let svých zkušeností se zahradou a s Vámi zformuloval do zjednodušeného desatera svých názorů a rad, jejichž vyslyšení je již čiště na Vás:

1) Zoo je civilizační produkt. Nedistancujte se od lidské civilizace.
2) Klíčem k úspěchu zoo není zvíře, ale návštěvník.
3) Držte na uzdě chovatelské vášně. Morálka ani prestiž zoo se neměří počtem nebo vzácností zvířat.
4) V zoo co není krásné, není ani funkční.
5) Ctěte přírodní materiály a pořádek.
6) Respektujte mediální svět.
7) Konflikty se zřizovatelem nelze vyhrát.
8) V práci buďte nejdřív spolupracovníci, a teprve pak přátelé.
9) Pracovat celý život v jednom podniku není přednost, ale handicap.
10) Silný podnik potřebuje silného ředitele. Síla ředitele je kolektivní dílo.

Držím Vám palce.
Petr Fejk.


Aplikace Zoo Praha byla dnes oficiálně spuštěna v kamerunské školní třídě v pavilonu Rezervace Dja. Na snímku je ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, výkonná ředitelka Komerční banky pro strategii a komunikaci Hana Kovářová a předseda České IT Akademie Michael Kalista (vlevo dole) se svými studenty, kteří aplikaci vytvořili. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Zoo Praha dnes představila svou mobilní aplikaci pro chytré telefony. Návštěvníkům poskytuje veškerý komfort od nákupu vstupenek a interaktivní mapy areálu až po profily chovaných druhů, včasná upozornění na krmení zvířat nebo...

Aplikaci jsme oficiálně spustili během Výroční slavnosti Zoo Praha dne 28. září 2024. Foto: Zoo Praha.

Smartphone je dnes pro mnohé spíš prodloužením ruky než jen telefonem. Geniální mozky do něj nasypaly budík, kompas či svítilnu, ale také počítač, diktafon, herní konzole či celá obchodní centra. My jsme do něj teď spolu s Czech...




Přihlášení k newsletteru