Novoroční zprávy ze Zoo Praha

Ostatní články

03. 01. 2010


Návštěvnost r. 2009, poslední a první přírůstky, hlavní akce v roce 2010

Návštěvnost roku 2009
Byl to zatím absolutně nejlepší rok v historii pražské zoo, pokud jde o návštěvnost. Počítadlo u hlavního vchodu se zastavilo na cifře 1 296 579 a byl tím stanoven nový roční rekord v návštěvnosti. Vloni se povedlo překonat i denní rekord – 4. dubna 2009 při slavnostním zahájení nové sezóny dorazilo do Zoo Praha neuvěřitelných 20 047 osob!
K tomuto vynikajícímu výsledku, kterým se může pyšnit jen několik zoo v Evropě, napomohlo kromě příznivého počasí (především na jaře a v létě 09) i otevření nových expozic a objektů pro návštěvníky – např. krásná skalnatá expozice lachtanů jihoafrických s novým bazénem a návštěvnickou tribunou, nová papouščí stezka, rozhledna Obora či Kavárnička Černohouska s návštěvnickou terasou a dětským hřištěm.

Poslední přírůstky roku 2009 a první letošní
Tradičně se týkají Dětské zoo a chovu kamerunských koz a ovcí: na Silvestra se pozdě večer narodily dvě ovečky kamerunské (kluk a holka), na Nový rok dvě kozy kamerunské (samičky, bílá a hnědá).
Dále jsme zaznamenali přírůstky u hlodavců – 1. ledna se narodila dvě mláďata bodlinatky keňské a zatím blíže neurčený počet pískomila veverkoocasého (nelze je vyrušit a spočítat, potřebují po narození klid).
Další přírůstky očekává pražská zoo u těch druhů, které pocházejí z oblastí, kde je nyní léto a tedy období, vhodné pro rozmnožování – např. z Austrálie. S největší pravděpodobností (zhruba na 75 %) je alespoň jedno mládě ve vaku u klokana parmy - obě samice rodí zatím pravidelně a poslední mláďata jim definitivně vyskočila z vaků před více než 2 měsíci (s určitostí to ovšem tvrdit nelze, mláďata jsou maličká a vzhledem k husté  a dlouhé srsti na vaku nelze zvenku jejich pohyby zatím rozeznat, mimo jiné i proto, že obě samice jsou plaché a nenechají k sobě nikoho přijít tak blízko, aby to bylo patrné).
S určitostí však lze tvrdit, že snášejí husy kuří - pár vajec je v líhni. Stejně tak u želvy černavé zaznamenali chovatelé na Nový rok první snůšlu vajec, mláďata můžeme očekávat zhruba za 100 dní.
 
Plány pro rok 2010
Do nového roku vstoupila pražská zoo pod vedením nového ředitele Miroslava Bobka, který s ní dlouhodobě spolupracoval už během projektu Odhalení.

„Na letošek je naplánováno zahájení stavby nového slonince, musíme řešit problém loga a celého vizuálního stylu zoo, připravovat kongres Světové asociace zoologických zahrad a akvárií atd. atd.,“ říká k úkolům na rok 2010 Bobek.

Kromě zahájení výstavby nového prostoru pro slony v horní části areálu pražské zoo (investorem je OMI – Odbor městského investora), budou v dolní části zoo dokončeny velké voliéry a dojde i k dlouho očekávané rekonstrukci dvou tzv. Gočárových domů, která je zčásti dotována z fondů EU.

„Samozřejmě se zapojíme i do aktivit spojených s Mezinárodním rokem biodiverzity a budeme podporovat ochranu vybraných druhů v oblastech jejich výskytu. Příkladem mohou být gaviáli nebo gorily nížinné,“ říká Bobek a dodává, že věcí nikoli očekávání, nýbrž jeho velkého přání by byl přírůstek do pavilonu goril.

Jehně ovce kamerunské
Jehně ovce kamerunské

Klokan parma
Klokan parma


Aplikace Zoo Praha byla dnes oficiálně spuštěna v kamerunské školní třídě v pavilonu Rezervace Dja. Na snímku je ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, výkonná ředitelka Komerční banky pro strategii a komunikaci Hana Kovářová a předseda České IT Akademie Michael Kalista (vlevo dole) se svými studenty, kteří aplikaci vytvořili. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Zoo Praha dnes představila svou mobilní aplikaci pro chytré telefony. Návštěvníkům poskytuje veškerý komfort od nákupu vstupenek a interaktivní mapy areálu až po profily chovaných druhů, včasná upozornění na krmení zvířat nebo...

Aplikaci jsme oficiálně spustili během Výroční slavnosti Zoo Praha dne 28. září 2024. Foto: Zoo Praha.

Smartphone je dnes pro mnohé spíš prodloužením ruky než jen telefonem. Geniální mozky do něj nasypaly budík, kompas či svítilnu, ale také počítač, diktafon, herní konzole či celá obchodní centra. My jsme do něj teď spolu s Czech...




Přihlášení k newsletteru