Ředitel pražské zoo jmenován poradcem kampaně OSN

Ostatní články

26. 02. 2010


Informace z 26. února 2010

Zástupci OSN vyzvali Miroslava Bobka, ředitele pražské zoologické zahrady, aby se stal tváří a jedním z poradců kampaně za zodpovědné nakládání s toxickými chemikáliemi a elektronickými odpady. Pražská zoologická zahrada se tak zapojila do mezinárodních snah řešit problematiku recyklace nebezpečných odpadů. Ty totiž patří mimo jiné k významným faktorům podílejícím se na devastaci biodiverzity.

Globální kampaň OSN s názvem Safe Planet: the United Nations Campaign for Responsibility on Hazardous Chemicals and Wastes (Bezpečná planeta: kampaň OSN za zodpovědnost při nakládání s nebezpečnými chemikáliemi a odpady) byla zahájena tento týden na Bali na Společném mimořádném zasedání konferencí smluvních stran Basilejské, Rotterdamské a Stockholmské úmluvy. Jejím cílem je zvýšit obecné povědomí o hrozbách, plynoucích z toxických jedovatých látek a odpadů.

„Jsme povinni převzít odpovědnost za vše, co děláme. Mimo jiné i za chemické látky, které ve stále větším rozsahu zatěžují životní prostředí,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek ve svém prohlášení zveřejněném na konferenci. Zájem představitelů OSN o podporu vnímá jako doklad o významu pražské zoo v očích mezinárodního společenství.

„Kampaň podporují významné osobnosti z celého světa a já osobně jsem velmi rád, že se k nim přidal i Miroslav Bobek a Zoologická zahrada Praha, protože chemické látky neohrožují jen zdraví lidí, ale i zvířat a celých ekosystémů,“ sdělil Michael Stanley-Jones, tiskový mluvčí společného sekretariátu Basilejské, Rotterdamské a Stockholmské úmluvy.

Nový ředitel pražské zoo Miroslav Bobek se dlouhodobě věnuje projektům na ochranu goril ve volné přírodě a v souvislosti s kampaní upozorňuje, že prostředky pro tento účel jsou v některých vyspělých zemích získávány také sběrem starých mobilních telefonů od veřejnosti.

„V mediální zkratce se občas uvádí, že se vybrané mobilní telefony recyklují a že se tím pomáhá gorilám, poněvadž se sníží spotřeba koltanu potřebného pro jejich výrobu. Ano, jeho nelegální těžba v Demokratické republice Kongo je velký problém, ale podstatná je ještě další věc: vybrané telefony jsou ve skutečnosti recyklovány jen z velmi malé části a naprostá většina jich je přeprodávána do zemí třetího světa. Někdo sice říká – a jistě má pravdu -, že to napomáhá rozvoji chudých zemí, ale stejně tak lze namítnout, že jde o způsob, jak se zbavit nebezpečného odpadu a ještě na tom vydělat. V každém případě to ukazuje, jak je problematika likvidace elektronických odpadů složitá a komplexní,“ uzavírá Bobek.

Miroslav Bobek, (c) Khalil Baalbaki
Miroslav Bobek, (c) Khalil Baalbaki


Aplikace Zoo Praha byla dnes oficiálně spuštěna v kamerunské školní třídě v pavilonu Rezervace Dja. Na snímku je ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, výkonná ředitelka Komerční banky pro strategii a komunikaci Hana Kovářová a předseda České IT Akademie Michael Kalista (vlevo dole) se svými studenty, kteří aplikaci vytvořili. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Zoo Praha dnes představila svou mobilní aplikaci pro chytré telefony. Návštěvníkům poskytuje veškerý komfort od nákupu vstupenek a interaktivní mapy areálu až po profily chovaných druhů, včasná upozornění na krmení zvířat nebo...

Aplikaci jsme oficiálně spustili během Výroční slavnosti Zoo Praha dne 28. září 2024. Foto: Zoo Praha.

Smartphone je dnes pro mnohé spíš prodloužením ruky než jen telefonem. Geniální mozky do něj nasypaly budík, kompas či svítilnu, ale také počítač, diktafon, herní konzole či celá obchodní centra. My jsme do něj teď spolu s Czech...




Přihlášení k newsletteru