Prázdniny na ostrovech - Komodo

Ostatní články

23. 08. 2010


23. - 31. srpna 2010

Prázdniny na ostrovech - navštivte s námi některé tropické ostrovy a objevujte v pražské zoo jejich zajímavé a vzácné zvířecí obyvatele. Tentokrát vyrážíme na ostrov Komodo!

Každý týden letních prázdnin 2010 můžete navštívit jiné ostrovy. Procestujeme společně celé tropy a představíme vám některé z nejzajímavějších zvířecích obyvatel tamních ostrovních říší. V zoologické zahradě najdete podrobnější informace o přírodě jednotlivých ostrovů a nebude chybět ani prázdninový zookvíz, ve kterém můžete získat jedinečné suvenýry z pražské zoo.

Proč právě ostrovy?

Ostrovy představují jedinečné prostředí, ve kterém může nerušeně probíhat vývoj rostlin i živočichů. Proto se zde setkáme s velkým počtem endemitů (druhů, které se jinde na světě nevyskytují) a s neobyčejně velkou biodiverzitou – rozmanitostí forem života. O co je příroda ostrovů oproti pevnině pestřejší, o to je zranitelnější. Lidská činnost nebo přírodní katastrofa snadno naruší úzké a křehké vztahy mezi rostlinami, živočichy a jejich prostředím.

 

Foto © Archiv Zoo Praha
Komodo (Malé Sundy) - 23.−31. 8.

Pás ostrovů a ostrůvků, který se táhne od Jávy až po Novou Guineu je přehlídkou pestré škály druhů a poddruhů, které se zde měly možnost nerušeně vyvíjet. Při procházce zoologickou zahradou objevíte varana komodského, největšího ještěra na světě, nebo drobnou majnu Rothschildovu, zvanou též špaček z ostrova Bali. Oba bohužel doplácejí na svou ostrovní domovinu a oba jsou ohroženi vyhubením.

Tento týden každý den kromě čtvrtka a pátku, ve 13.00 povídání s paní Velenskou (vrchní chovatelkou plazů) u expozice varanů komodských v pavilonu želv. Od soboty 21. 8. je v expozici také 5 mláďat varanů komodských.

 

Máte také jedinečnou možnost sledovat líhnutí varanů komodských v přímém přenosu!

 

 


Aplikace Zoo Praha byla dnes oficiálně spuštěna v kamerunské školní třídě v pavilonu Rezervace Dja. Na snímku je ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, výkonná ředitelka Komerční banky pro strategii a komunikaci Hana Kovářová a předseda České IT Akademie Michael Kalista (vlevo dole) se svými studenty, kteří aplikaci vytvořili. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Zoo Praha dnes představila svou mobilní aplikaci pro chytré telefony. Návštěvníkům poskytuje veškerý komfort od nákupu vstupenek a interaktivní mapy areálu až po profily chovaných druhů, včasná upozornění na krmení zvířat nebo...

Aplikaci jsme oficiálně spustili během Výroční slavnosti Zoo Praha dne 28. září 2024. Foto: Zoo Praha.

Smartphone je dnes pro mnohé spíš prodloužením ruky než jen telefonem. Geniální mozky do něj nasypaly budík, kompas či svítilnu, ale také počítač, diktafon, herní konzole či celá obchodní centra. My jsme do něj teď spolu s Czech...




Přihlášení k newsletteru