Mezinárodní den zvířat a chovatelů

Akce v Zoo Praha

Zoo Praha  |  03. 10. 2024


V sobotu 5. října oslavíme v Zoo Praha Mezinárodní den zvířat a jejich chovatelů, kteří se o své svěřence celý rok starají. Přijďte s námi objevovat pestrost živočišné říše a užít si zcela nový program komentovaných krmení a setkání. Vybrané druhy zvířat dostanou speciální enrichment.

Vombat obecný Cooper s chovatelem Davidem Valou v expozici Darwinův kráter. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha. Vombat obecný Cooper s chovatelem Davidem Valou v expozici Darwinův kráter. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha.

Světový, u nás častěji uváděný Mezinárodní den zvířat připadá celosvětově na 4. října. Tato tradice začala již v roce 1931 v italské Florencii – shodou okolností byla ve stejný rok otevřena i zoologická zahrada v Praze. Česká republika se však těchto oslav oficiálně účastnila poprvé až v roce 1994. Účel vyhlášení tohoto dne je jasný: připomenout lidem, že zvířata jsou živí tvorové a důležitá součást naší planety. Chování lidí ke zvířatům tedy má být ohleduplné a každý by se měl vyvarovat jakýchkoli projevů týrání a omezování zvířecí svobody.

Datum 4. října bylo vybráno na počest Svatého Františka z Assisi, který se staral o opuštěná a nemocná zvířata a považoval je za své sestry a bratry. Ne náhodou se v tento den slaví také Mezinárodní den chovatelů v zoologických zahradách (International Zookeeper Day). Je to nejen příležitost vychutnat si radost ze zvířecí říše, ale také ocenit tvrdou práci a obětavost chovatelů v zoologických zahradách, kteří se o zvířata starají.

Sup kapucín s chovatelem. Krmení v rámci Mezinárodního dne povědomí o supech a kondorech letos v září. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha.

Sup kapucín s chovatelem Adamem Schönbauerem. Krmení v rámci Mezinárodního dne povědomí o supech a kondorech letos v září. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha.

 

Mezinárodní den zvířat má v České republice již zavedenou tradici a oslavy se konají v řadě organizací po celé zemi. Zoologické zahrady se na rozšiřování této tradice samozřejmě také podílejí a pořádají oslavy s bohatým programem pro návštěvníky i zvířata. V pražské zoo jsme proto na sobotu připravili zcela nová sezónní komentovaná krmení a setkání, jejichž seznam naleznete níže.

Program na sobotu 5. října:

  • 10.00 – krmení hrabáčů (Africký dům)
  • 10.30 – krmení klokanů obrovských a rudokrkých (Darwinův kráter)
  • 11.00 – krmení tučňáků a kachyní (Pavilon tučňáků)
  • 11.00 – setkání u koní Převalského (Gobi)
  • 12.00 – setkání u goril (Rezervace Dja)
  • 12.30 – setkání u žiraf (Africký dům)
  • 13.00 – setkání u velkých želv (Pavilon velkých želv)
  • 13.00 – setkání u slonů (Údolí slonů)
  • 14.00 – krmení plazů (Pavilon šelem a plazů)
  • 14.00 – setkání u ledních medvědů (Lední medvědi)
  • 14.30 – setkání v Darwinově kráteru
  • 15.00 – setkání u orangutanů (Indonéská džungle)
  • 15.30 – krmení luskounů (Indonéská džungle)

V expozičním celku Vodní světy a opičí ostrovy mohou lidé spatřit mláďata všech tří chovaných druhů plameňáků. Americké plameňáky chilské a kubánské (na snímku) naleznou poblíž tapírů čabrakových, zatímco starosvětské plameňáky růžové vedle ostrova gibonů stříbrných. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Mláďata energických kotulů veverovitých, půvabných jelenů barmských nebo hned všech tří chovaných druhů plameňáků. Tereziánské babí léto dorazilo do Zoo Praha a spolu s ním podzimní sezóna porodů a líhnutí. Sluneční...

Samice vombata obecného Winkleigh s mládětem Mersey. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Přijďte v sobotu 19. října do pražské zoo a oslavte s námi Mezinárodní den vombatů. Poznejte blíže tyto jedinečné vačnatce, které najdete v České republice pouze v Zoo Praha, a seznamte se i s dalšími australskými druhy...




Přihlášení k newsletteru