Oslava mezinárodního dne vombatů

Akce v Zoo Praha

Zoo Praha  |  16. 10. 2024


Přijďte v sobotu 19. října do pražské zoo a oslavte s námi Mezinárodní den vombatů. Poznejte blíže tyto jedinečné vačnatce, které najdete v České republice pouze v Zoo Praha, a seznamte se i s dalšími australskými druhy obývajícími expozici Darwinův kráter.

Samice vombata obecného Winkleigh s mládětem Mersey. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha Samice vombata obecného Winkleigh s mládětem Mersey. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Vombati jsou v mnoha ohledech jedineční. Jedním z jejich nejcharakterističtějších znaků je vak obrácený dozadu, což je konstrukce, která zabraňuje tomu, aby se vak při hrabání zaplnil nečistotami. Vombati jsou také známí svým pomalým metabolismem. Může jim trvat až 14 dní, než plně stráví potravu! Navzdory svému pomalému tempu jsou vombati silní a odhodlaní. Díky statným nohám a ostrým drápům jsou vynikajícími kopáči, kteří jsou schopni vytvořit rozsáhlé sítě podzemních nor.

Historie Mezinárodního dne vombatů

Mezinárodní den vombatů celosvětově připadá na 22. října, kdy si připomínáme tohoto malého vačnatce pocházejícího z Austrálie. Den vombatů je věnován zvyšování povědomí o těchto fascinujících zvířatech a jeho historie je poměrně nedávná – první oslava se konala v roce 2005. Iniciátorem byl Chris Mabe, který byl přesvědčen, že si vombati, stejně jako jejich blízcí příbuzní koaly, zaslouží svůj vlastní den. Chrisova láska k těmto jedinečným tvorům vedla k tomu, že se v rámci jejich „svátku“ o nich lidé mohou něco dozvědět a poznat hrozby, kterým čelí.

Datum 22. října bylo vybráno tak, aby se shodovalo s obdobím jarních výsevů v Austrálii, kdy jsou vombati obzvláště aktivní. Vombati jsou noční zvířata a přes den tráví čas ve svých norách, odkud vylézají za soumraku, aby se živili trávou, kořínky a kůrou. V období jarních výsevů se často dostávají do kontaktu s lidmi, protože se vydávají ven hledat čerstvou potravu.

Samice vombata obecného Winkleigh s mládětem Mersey. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Samice vombata obecného Winkleigh s mládětem Mersey. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Den vombatů: Oslava i ochrana přírody

Den vombatů nám připomíná, že ochrana přírody není jen o záchraně velkých, charismatických zvířat, jako jsou sloni a tygři. Jde také o ta malá, neznámá, která často zůstávají nepovšimnuta. Vombati možná nejsou tak známí jako klokani nebo koaly, ale pro ekosystémy, které obývají, jsou stejně důležití.

Vombaty ve volné přírodě ohrožuje svrab, který byl před 200 lety do Austrálie zavlečen z Evropy. Aktuálně jím je nakaženo asi 70 procent všech volně žijících vombatů obecných. Bez léčby je svrab smrtelný. Zoo Praha proto finančně podpořila neziskovou organizaci Wombat Rescue, která v okolí australské Canberry vombaty zachraňuje. Po léčbě a rehabilitaci vypouští tyto vačnatce zpět do divočiny. Díky Zoo Praha, která vombaty od roku 2021 chová jako jediná zoo v Česku, vznikají nové výběhy určené pro návrat vyléčených vombatů do volné přírody metodou „soft release“.

Během Mezinárodního dne vombatů si proto najděte chvilku a poznejte více tyto fascinujícími tvory. O své znalosti se poté podělte s ostatními. Pokud můžete, podpořte organizaci na ochranu vombatů, například skrze program Zoo Praha Pomáháme jim přežít. A hlavně si najděte chvilku, abyste ocenili úžasnou rozmanitost života na naší planetě.

Program oslav Mezinárodního dne vombatů v Zoo Praha

14.00 Komentované krmení vombatů (Darwinův kráter)

10.00–16.00 Komentovaná krmení a setkání u australských a tasmánských druhů

  • 10.00 setkání u emuů hnědých (Austrálie)
  • 10.30 krmení klokanů obrovských a klokanů rudokrkých (Darwinův kráter)
  • 13.30 krmení kakaduů havraních (Darwinův kráter)
  • 14.30 krmení klokánků krysích (Darwinův kráter)
  • 15.00 krmení ďáblů medvědovitých (Darwinův kráter)

10.00–16.00 Doprovodný program (Rezervace Bororo)

  • Australská a tasmánská fauna – Informační stanoviště
  • Staň se vombatem – Herní stanoviště pro děti
  • Výtvarná dílna

 


V expozičním celku Vodní světy a opičí ostrovy mohou lidé spatřit mláďata všech tří chovaných druhů plameňáků. Americké plameňáky chilské a kubánské (na snímku) naleznou poblíž tapírů čabrakových, zatímco starosvětské plameňáky růžové vedle ostrova gibonů stříbrných. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Mláďata energických kotulů veverovitých, půvabných jelenů barmských nebo hned všech tří chovaných druhů plameňáků. Tereziánské babí léto dorazilo do Zoo Praha a spolu s ním podzimní sezóna porodů a líhnutí. Sluneční...

Samice vombata obecného Winkleigh s mládětem Mersey. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Přijďte v sobotu 19. října do pražské zoo a oslavte s námi Mezinárodní den vombatů. Poznejte blíže tyto jedinečné vačnatce, které najdete v České republice pouze v Zoo Praha, a seznamte se i s dalšími australskými druhy...




Přihlášení k newsletteru