Svišti a sysli hlásí příchod jara

Novinky u zvířat

Jana Myslivečková  |  27. 02. 2017


V pražské zoo se po zimním spánku probudili svišti i sysli, a ohlásili tak příchod jara.

Svišti v pražské zoo se letos probudili v pátek 24. února, v roce 2015 to bylo 28. února, v roce 2016 20. února. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha. Svišti v pražské zoo se letos probudili v pátek 24. února, v roce 2015 to bylo 28. února, v roce 2016 20. února. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha.

Oba tyto druhy zvířat patří mezi takzvané pravé zimní spáče, kteří se v průběhu zimy neprobouzejí. Na podzim začínají konzumovat veliké množství potravy, a až když jsou dostatečně vykrmení, uloží se k zimnímu spánku ve vystlaných norách. V průběhu zimního období spí hlubokým spánkem, při kterém se jim zpomalí metabolismus, klesne tělesná teplota a zpomalí srdeční tep. Na jaře se probouzejí, až když se teploty zvýší a trvale ustálí na vyšších hodnotách. Po probuzení se svišti i sysli jdou nejprve napít a teprve potom se věnují krmení.

S příchodem jarního počasí si mohou návštěvníci užívat v pražské zoo delší procházky. Od prvního března bude otevírací doba prodloužena do sedmnácti hodin.

Během víkendu se ze zimního spánku probudili i sysli. Foto Pavel Brandl, Zoo Praha


Pekari Wagnerovy nejčastěji lidé zahlédnou ve výběhu v expozičním celku Pláně, jak se vyhřívají ve slunečních paprscích. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Poprvé v historii se mohou návštěvníci Zoo Praha podívat na trojčata pekariů Wagnerových. Ti byli ještě v sedmdesátých letech považováni za vyhynulá a prehistorická zvířata. V domovině Jižní Ameriky jich dnes kvůli...

Varani Salvadoriovi budí respekt mimo jiné mohutnou hlavou se silnými čelistmi, osazenými dlouhými zuby. Jejich štíhlá těla zdobí výrazný černožlutý vzor. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

V Zoo Praha jsou nově k vidění varani Salvadoriovi. Mladý pár jménem Salva a Dorian obydlel expozici v Pavilonu velkých želv, kterou ještě donedávna obývali dospívající varani komodští. Obří terárium se tím po 17 letech vrátilo...




Přihlášení k newsletteru