Návrat adaxe do volné přírody

Novinky u zvířat

09. 01. 2008


Další reintrodukční úspěch Zoo Praha

Koncem loňského roku zaznamenala pražská zoo svůj další reintrodukční úspěch, neboli úspěšný návrat konkrétního zvířete ohroženého druhu do oblasti jeho původního výskytu.
V tomto případě se jednalo o antilopu adax (Addax nasomaculatus). Zároveň je to historicky první reintrodukce antilopy ze Zoo Praha do africké přírody.

Samice adaxe (nar. 25. 9. 2005) byla převezena 5. prosince z Prahy do Lucemburku, následně pak letecky do Tunisu, kde byla vypuštěna do aklimatizační ohrady v národním parku Djebil v jižním Tunisu. Jednalo se o koordinovaný transport celkem 22 zvířat dvou druhů z Evropy a Severní Ameriky - kromě adaxů též přímorožců šavlorohých.

Všechna zvířata byla doopravena na letiště v Lucemburku a odtud jedním nákladním letadlem do Tunisu:
adax
3 samci a 5 samic z USA (z různých zoologických zahrad)
1 samec (Dvůr Králové) a 4 samice (Praha, Kolmarden, Stuttgartt, Hannover) - z Evropy vše do NP Djebil

přímorožec šavlorohý
3 samci a 4 samice z USA
2 samci z Evropy
vše do NP Dhougmes

Adaxové budou v Tunisu nejprve po několik měsíců v aklimatizační ohradě, až po tomto nezbytném kroku budou vypuštěni do volné přírody.

Stav Adaxů ve volné přírodě je v kritickém stavu. Ačkoliv původně žili na téměř celém území Sahary, dnes jediná životaschopná populace čítá 200 až 400 kusů na jižním okraji této pouště - na pomezí Nigeru a Čadu. Přímorožci šavlorozí jsou ve volné přírodě již zcela vyhubeni. V Tunisu byly oba tyto druhy pouštních antilop vyhubeny na začátku 20. století.
První reintrodukce z evropských zoo v Tunisu proběhla v roce 1985 v NP Bou Hedma, kde žilo v roce 2006 130 přímorožců a 50 adaxů.

Zoo Praha chová adaxe od roku 1979 a doposud se zde narodilo 78 mláďat.

Jak pražská zoo vyhlásila v tiskové zprávě v souvislosti ze zvýšením vstupného, právě na tyto reintrodukční účely je určena 1,- Kč z každé prodané vstupenky.




 Gaia vedle sání mateřského mléka cumlá i pevnou stravu, zejména zeleninu, která při jídle upadne od pusy matce Kijivu. Foto Tereza Mrhálková, Zoo Praha

V sobotu 12. října uplyne šest měsíců od narození gorily Gaiy v Zoo Praha. Dcera samice Kijivu a kmotřenka slavné primatoložky Jane Goodall výborně prospívá a roste doslova před očima návštěvníků. Ochutnává pevnou stravu,...

Sedmiletá samice Jasna se narodila ve Vratislavi, do Zoo Praha ale přišla ze Zoo Magdeburk. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

V Zoo Praha mohou návštěvníci nově vidět pár štětkounů afrických. Dosud byli v Rezervaci Dja ve společné expozici s kočkodany Brazzovými dva samci. Jeden z nich se nyní přestěhuje do Tierparku Berlín a ke druhému byla z Magdeburku...




Přihlášení k newsletteru