Smutná zpráva

Novinky u zvířat

21. 02. 2007


Asík, tygr ussurijský, dokončil svou dlouhou pouť

Před třemi lety absolvoval Asík operaci velkého tukového nádoru, která byla úspěšná. Odhadovali jsme tehdy, že mu prodlouží život o dva až tři roky, a také vylepší komfort stáří, což se vyplnilo.

Již několik let byl pod trvalou veterinární medikací. V posledním roce se však jeho zdravotní stav zhoršoval, došlo k výraznému snížení pohyblivosti i příjmu potravy, začal zanedbávat komfortní chování. 

V tomto týdnu se přestal aktivně pohybovat, příjem potravy i přes medikaci klesl na minimum. 

V úterý 20. 2. 2007 ve 14.30 musel být proto ve věku 19 let, 7 měsíců a 13 dnů utracen. Předběžné patologické výsledky ukazují očekávatelný stav vnitřních orgánů spojený s pokročilým věkem. 

Dospělí samci tygrů se v přírodě dožívají stáří kolem 10 let. V tygří populaci zoologických zahrad jsou zvířata od 16 let považována za nechovná, přes dvacet let se dožívá pouze nepatrný zlomek populace. Podle posledního vydání elektronické verze mezinárodní plemenné knihy se v aktuálně žijící populaci tygrů ussurijských v zoologických zahradách vyskytuje pouze okolo 2% jedinců (samců) starších 19 let.

Asík se stal otcem 11 koťat, 4 z nich se podařilo odchovat: Samba dnes žije v Olomouci, trojčata v Hamburku, Kodani resp. až v dalekém Johannesburgu (Twist).
 

Ze života tygra Asíka:

Narodil se 14. 7. 1987 v Praze (matka Smoki, otec Chassai). V plemenné knize má jméno Priam, ale začalo se mu říkat Assuri, po domácku Asík, a to mu zůstalo. Samice tehdy porodila dvojčata (kromě Asíka ještě samičku) a hned o ně začala pečovat. Po třech týdnech se však všichni tygři obývající horní výběh nakazili infekcí, která postihuje sliznice ústní dutiny. Sice dostávali účinné léky, ale neklidná Smoki koťata stále přenášela a samička tuto nadměrnou péči nepřežila. Navíc začala ztrácet mléko, a tak byl Asík ve věku jednoho měsíce převeden na umělý odchov.

Byl vychováván v domácnosti chovatelky paní Čápové, která bydlela v areálu zoo. Umělé mléko dostával z láhve, ostatní mateřskou péči mu nahradila fena německého ovčáka Hessy. Asík dobře prospíval, ale ve věku 4,5 měsíce ochrnul na tři nohy v důsledku virózy. Byl přemístěn na karanténu, musel být dokonce krmen žaludeční sondou, ale zotavil se.

Ve 4 letech se na čas přestěhoval do olomoucké zoo, kde byl připuštěn k samici. Ta ho však pokousala a od té doby Asík kulhal. Rentgenové vyšetření ukázalo, že by operace kulhání neodstranila, a proto od ní veterináři upustili. Po návratu do Prahy dostal novou „nevěstu“ – samici Lambádu. Stali se rodiči čtyř mláďat – samičky Samby a poté dokonce trojčat (Troja, Tigris a Twist).

Asík byl povahově velmi klidné a přátelské zvíře. Zdravil lidi, které si pamatoval jako své opatrovatele, ať už to byla chovatelka Čápová nebo bývalý ředitel zoo prof. Veselovský. K jeho zcela neobvyklým zvláštnostem patřilo to, že od útlého věku nedokáže odolat máslu.

 

Tygr ussurijský (Panthera tigris altaica) je největší poddruh tygra, dorůstá přes 2 m délky, s ocasem může měřit až 3,30 m. Hmotnost samců bývá okolo 300 kg, samice jsou menší. Tygr ussurijský žil původně na rozsáhlém území mezi Bajkalem a pobřežím Tichého oceánu, nyní obývá pouze část Mandžuska a Koreje. Paradoxem je, že v lidské péči dnes žije více jedinců než ve volné přírodě. Dnes patří mezi nejvíce ohrožené druhy velkých koček na světě.

Tygři jsou samotáři, partneři se vyhledávají pouze v době námluv. Mláďata pak samice odchovává zcela sama.





 Gaia vedle sání mateřského mléka cumlá i pevnou stravu, zejména zeleninu, která při jídle upadne od pusy matce Kijivu. Foto Tereza Mrhálková, Zoo Praha

V sobotu 12. října uplyne šest měsíců od narození gorily Gaiy v Zoo Praha. Dcera samice Kijivu a kmotřenka slavné primatoložky Jane Goodall výborně prospívá a roste doslova před očima návštěvníků. Ochutnává pevnou stravu,...

Sedmiletá samice Jasna se narodila ve Vratislavi, do Zoo Praha ale přišla ze Zoo Magdeburk. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

V Zoo Praha mohou návštěvníci nově vidět pár štětkounů afrických. Dosud byli v Rezervaci Dja ve společné expozici s kočkodany Brazzovými dva samci. Jeden z nich se nyní přestěhuje do Tierparku Berlín a ke druhému byla z Magdeburku...




Přihlášení k newsletteru