Smutná zpráva

Novinky u zvířat

14. 08. 2006


Nejstarší zástupce koně Převalského v sobotu dokončil svou pouť

Nejenom veselé zprávy o narození či příchodu nových zvířat patří k životu v pražské zoo, jeho nedílnou součástí jsou i zprávy smutné, jakou je tato.

Ještě letos na jaře jsme se společně s klisnou Cilkou těšili tomu, že na svůj věk vypadá dobře, při oslavě svých 34. narozenin se jindy plachá a nekontaktní Cilka jakoby radostně předváděla fotografům a s chutí požírala svůj zeleninový dárek.

 

Bohužel však, již delší dobu jsme u ní pozorovali obtíže s lokomocí (především byly postiženy pánevní končetiny). Zdravotní stav navíc komplikoval přetrvávající krvavý výtok z pohlavních cest. V sobotu

12. 8. dopoledne klisna ležela na boku a až na třetí pokus se jí podařilo postavit za pomoci ošetřovatelů. Ve večerních hodinách se stav opakoval. Přes opakované snahy zvíře padalo, nebylo schopné samo stát a velmi obtížně koordinovalo své pohyby.

Proto jsme se rozhodli přistoupit k euthanasii. Pitvou veterinář potvrdil změny odpovídající stáří zvířete a oprávněnost zákroku. 

 

Klisna CILKA se narodila 21. března 1972,  v mezinárodní plemenné knize je zapsána pod číslem 511. Její matkou byla pražská klisna Vesna, otcem slavný hřebec Bars z ukrajinské stanice Askania Nova, potomek poslední klisny odchycené v přírodě. V Praze žil téměř 20 let a za svůj život zplodil 56 potomků.

Cilka se za svůj život stala matkou 10 hříbat (4 hřebečků a 6 klisniček), všechny své děti přežila, měla celkem 11 vnoučat, z nichž se někteří nyní prohánějí ve své původní domovině – v Mongolsku.

Na celém světě žije dnes okolo 20 koní Převalského, kterým je více než 30 let. Věk přes 30 let je u divokých koní výjimečný, v přírodě by tak staré zvíře nemohlo přežít. V tvrdých podmínkách asijských stepí a polopouští se dožívají věku kolem 20 let.

Cilka byla nejstarším koněm Převalského na světě od 10.února 2006, kdy uhynul o necelé 2 roky starší hřebec Bento v polské Lodži.




 Gaia vedle sání mateřského mléka cumlá i pevnou stravu, zejména zeleninu, která při jídle upadne od pusy matce Kijivu. Foto Tereza Mrhálková, Zoo Praha

V sobotu 12. října uplyne šest měsíců od narození gorily Gaiy v Zoo Praha. Dcera samice Kijivu a kmotřenka slavné primatoložky Jane Goodall výborně prospívá a roste doslova před očima návštěvníků. Ochutnává pevnou stravu,...

Sedmiletá samice Jasna se narodila ve Vratislavi, do Zoo Praha ale přišla ze Zoo Magdeburk. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

V Zoo Praha mohou návštěvníci nově vidět pár štětkounů afrických. Dosud byli v Rezervaci Dja ve společné expozici s kočkodany Brazzovými dva samci. Jeden z nich se nyní přestěhuje do Tierparku Berlín a ke druhému byla z Magdeburku...




Přihlášení k newsletteru