Očekáváme další gorilí mládě!

Novinky u zvířat

12. 09. 2006


Nadějná zpráva z pavilonu goril

Pokud se nestane něco neočekávaného, v pražské zoo se na konci ledna nebo na začátku února příštího roku narodí další gorilí mládě. Potvrdily to testy březosti, které byly opakovaně pozitivní u nejstarší členky pražské gorilí skupiny Kamby.

 

Kamba je jedna z posledních goril v evropských zoo narozených ještě ve volné přírodě. Odchycena byla jako mládě, většinu života strávila v Zoo Lipsko. Před příchodem do Prahy žila 8 let v Zoo Dvůr Králové nad Labem. Dnes je jí 34 let.

 

Pobyt Kamby v Zoo Praha nebyl vůbec jednoduchý. Přišla k nám v roce 2001 se svým samcem Tadaem v rámci sestavování nové skupiny do nového gorilího pavilonu. Po roce se však museli oba stěhovat zpět za dramatických povodňových okolností. Když se pavilon po dalším roce zrekonstruoval, váhali jsme s návratem obou zvířat. Zejména samec Tadao neplnil ve skupině roli vůdčího samce a jeho chování nesměřovalo k rozmnožení skupiny. Zoo Praha proto Tadaa nahradila mladým samcem Richardem ze Zoo Paignton v Anglii. Ten záhy zplodil se samicí Kijivu Moju, první gorilí mládě narozené v České republice (13.12.2004).

 

Až do ledna tohoto roku zůstávala Kamba s Tadaem ve Dvoře Králové. Nedařilo se nám najít za ni náhradu, aby se mohla vrátit do Prahy bez Tadaa a samec ve Dvoře nezůstal sám. Vzhledem k jejímu vysokému věku však každým rokem ztrácena šanci na zabřeznutí. Gorily se v zajetí dožívají 40-45 let, samice však po třicítce rychle ztrácejí schopnost reprodukce. Biologický čas tak ubíhal Kambě mnohem rychleji než mladším samicím.

 

Kamba nikdy ve svém životě mládě dosud neměla. Úspěšný otec Richard v Praze byl její poslední šancí na mateřství. Proto se Zoo Praha a Zoo Dvůr Králové rozhodly dále nečekat a přistoupit k nelehkému kroku. V lednu byla Kamba přestěhována zpět do pražského pavilonu, do nově složené skupiny s Kijivu, Shindou, Richardem a Mojou. Příchod Kamby mohla v přímém internetovém přenosu sledovat i veřejnost díky projektu Odhalení rozhlasové stanice ČRo Leonardo. Kamba si musela svou pozici v nové skupině tvrdě vybojovat, ale zvládla to na svůj věk velmi dobře.

 

V nové skupině začala záhy plnit roli uvážlivé, zkušené samice. Důležité bylo zejména to, že se sblížila s mládětem Mojou, které s ní trávilo dokonce více času než s matkou Kijivu. Samec Richard ji však pářil minimálně. Kambě neprobíhala plnohodnotná říje. K ní došlo až v květnu po nasazení podpůrných hormonálních prostředků. V květnové říji napářil Richard Kambu minimálně 4x a v té době došlo i k početí nového mláděte. Březost pak potvrdily testy opakovaně několikrát v průběhu celého léta.

 

Zabřeznutí Kamby je velkým úspěchem spolupráce Zoo Praha a Zoo Dvůr Králové. Pro Kambu samou pak představuje šanci na obrovské rozvinutí jejího vlastního života, byť téměř na poslední chvíli. Soudě podle jejího vřelého vztahu k Moje, je na prahu období, po kterém celý život toužila. V Zoo Praha uděláme vše pro to, aby Kamba mládě donosila, porodila a odchovala v pořádku.

 


 Gaia vedle sání mateřského mléka cumlá i pevnou stravu, zejména zeleninu, která při jídle upadne od pusy matce Kijivu. Foto Tereza Mrhálková, Zoo Praha

V sobotu 12. října uplyne šest měsíců od narození gorily Gaiy v Zoo Praha. Dcera samice Kijivu a kmotřenka slavné primatoložky Jane Goodall výborně prospívá a roste doslova před očima návštěvníků. Ochutnává pevnou stravu,...

Sedmiletá samice Jasna se narodila ve Vratislavi, do Zoo Praha ale přišla ze Zoo Magdeburk. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

V Zoo Praha mohou návštěvníci nově vidět pár štětkounů afrických. Dosud byli v Rezervaci Dja ve společné expozici s kočkodany Brazzovými dva samci. Jeden z nich se nyní přestěhuje do Tierparku Berlín a ke druhému byla z Magdeburku...




Přihlášení k newsletteru