Vzácné želví mládě

Novinky u zvířat

15. 09. 2005


Významný chovatelský úspěch - 12. 9. 2005 se vylíhlo mládě želvy annámské, která patří k nejohroženějším želvám na světě!

Dne 12. 9. se vylíhlo mládě kriticky ohrožené želvy annámské (Mauremys annamensis). Tato želva obývá potoky a bažiny omezeného území středního Vietnamu. Ohrožuje ji zejména ničení stanovišť a lov pro maso nebo tradiční medicínu. Zatímco ve 30. letech minulého století bývala velmi hojná, v posledních letech se výzkumníkům nepodařilo v přírodě nalézt ani jeden exemplář! I na tržištích je tato želva stále výjimečněji nabízena, takže se dá soudit, že se ocitla na hraně vyhubení.

Rodiče mláděte byli zabaveni inspekcí životního prostředí, po několika letech strávených na karanténě byli umístěni do expozice v teráriu v pavilonu šelem a po roce aklimatizace začala samička snášet vajíčka. Mládě se vylíhlo z vajec, snesených 20. 6., další tři snůšky (6,6 a 5 vajec) od dvou samic se ještě vyvíjejí v inkubátoru. Malá želva měří 40 mm a váží necelých 12 gramů.

Rozmnožení této vzácné želvy je dokladem vzrůstajícího úsilí, které evropské zoologické zahrady  věnují záchraně vymírajících druhů. Zoo po celé Evropě prožívají letošní sezonu ve znamení kampaně na záchranu ohrožených želv pod názvem „Shellshock“. V rámci kampaně se podařilo od evropských návštěvníků vybrat zatím čtvrt milionu euro. Tato částka je určena na podporu projektů v místech výskytu želv.

Zoo se zatím snaží vytvořit rozmnožující se pojistné kolonie, které vzácným druhům pomohou překlenout kritickou situaci.

Jedním z výrazných úspěchů v tomto snažení je i pražské mládě želvy annámské.

 





První snímek nového mláděte luskouna krátkoocasého, které se narodilo 1. července v Zoo Praha. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

Po evropském prvoodchovu samičky luskouna krátkoocasého Šišky se Zoo Praha znovu raduje: v noci na dnešek přišlo na svět další mládě! Má hmotnost 141 gramů (bez pupečníku) a jeho rodiči jsou opět samice Run Hou...

Mobi se přidržuje lana v expozici a pozoruje návštěvníky pavilonu Rezervace Dja. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Gorilí samička Mobi narozená v lednu v Zoo Praha je aktuální hvězdou pavilonu Rezervace Dja. Učí se totiž chodit a věšet se na lano, přičemž její matka Duni jí dovoluje stále odvážnější výpravy po okolí. Bezmála půlroční...




Přihlášení k newsletteru