První mláďata roku 2005

Novinky u zvířat

04. 01. 2005


Jsou jimi hadi vejcožrouti rezaví (Dasypeltis medici).

náznaky brzkého líhnutí se ve snůšce 7 vajec, které samička snesla 5.11. loňského roku, projevily na Nový rok. Na prvním vejci se objevila prasklina, kterou mládě vyřízlo tzv. vaječným zubem. Následující den bylo venku  5 zdravých mláďat,  

a poslední dvě následovala 3. a 4. ledna.

Mláďata měří kolem 25 centimetrů a váží 3,5 až 4,5 gramu. Jsou zbarvená zcela totožně jako dospělí hadi a po strávení žloutkového vaku se sama začnou živit vejci nejdrobnějších ptáků.

Expozice vejcožroutů společně s drobnými ještěrkami holaspisy létavými se nachází

v pavilonu Afrika zblízka. Obývá ji dospělý sameček, dlouhý zhruba 50 cm a tenký jako tužka. Chovná samička je zhruba dvakrát větší a žije v teráriu v zázemí. Vejcožrouti jsou samotářští stromoví hadi, kteří za soumraku slídí po ptačích hnízdech. Mají mimořádně roztažitelnou tlamku i krk a jejich výlučnou potravou jsou ptačí vejce.

V období, kdy ptáci nehnízdí zalézají do země a nehnutě vyčkávají do následujícího hnízdění. Bez potravy vydrží i více než rok. Naše vejcožroutí samička je mimořádně plodná, v uplynulém roce vyprodukovala 4 snůšky, z nichž se vylíhlo 21 mláďat.





Pekari Wagnerovy nejčastěji lidé zahlédnou ve výběhu v expozičním celku Pláně, jak se vyhřívají ve slunečních paprscích. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Poprvé v historii se mohou návštěvníci Zoo Praha podívat na trojčata pekariů Wagnerových. Ti byli ještě v sedmdesátých letech považováni za vyhynulá a prehistorická zvířata. V domovině Jižní Ameriky jich dnes kvůli...

Varani Salvadoriovi budí respekt mimo jiné mohutnou hlavou se silnými čelistmi, osazenými dlouhými zuby. Jejich štíhlá těla zdobí výrazný černožlutý vzor. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

V Zoo Praha jsou nově k vidění varani Salvadoriovi. Mladý pár jménem Salva a Dorian obydlel expozici v Pavilonu velkých želv, kterou ještě donedávna obývali dospívající varani komodští. Obří terárium se tím po 17 letech vrátilo...




Přihlášení k newsletteru