Úhyn lachtaní samičky Myšky v Zoo Praha

Novinky u zvířat

20. 08. 2009


Smutná zpráva z expozice lachtanů jihoafrických

Lachtaní rodina v pražské zoo přišla o jednoho svého člena – samici Myšku, která uhynula ve středu 19. srpna 2009 v dopoledních hodinách.

Myška přišla do pražské zoo v roce 1992 z volné přírody, přesné datum narození tedy není známo. Víme však, že jí bylo nejméně 19 let, což je u lachtanů věk seniorský. V podmínkách zoologických zahrad se tito živočichové dožívají max. 20 až 25 let.

Myška opustila své pražské působiště dvakrát, poprvé při dramatických událostech způsobených povodní v roce 2002, kdy odplula z areálu zoo 13. 8., o 5 dní později 18. 8. byla odchycena v Dolních Beřkovicích. Podruhé vloni, kdy byla spolu s Julinkou na čas deponována do Zoo Ústí nad Labem kvůli stavbě nového lachtaního bazénu a chovatelského zázemí. Zpět se obě samice vrátili letos 5. května.

Myška uhynula náhle, bez zjevné příčiny. Pitva provedená dnes ráno ve Státním veterinárním ústavu v Praze – Lysolajích prokázala v těle zvířete přítomnost bakteriální infekce, která mohla být příčinou úhynu.
K úhynu mohla přispět oslabená imunita starého zvířete i psychická a fyzická zátěž z nedávných přesunů do ústecké zoo a zpět. Přesnější výsledky histologického a dalších rozborů budou známy do tří týdnů.

V nové expozici lachtanů jsou tedy nyní k vidění 4 ploutvonožci – Gastonovi potomci Meloun s Abebou a jejich matky Bára s Jůlinkou.





 Gaia vedle sání mateřského mléka cumlá i pevnou stravu, zejména zeleninu, která při jídle upadne od pusy matce Kijivu. Foto Tereza Mrhálková, Zoo Praha

V sobotu 12. října uplyne šest měsíců od narození gorily Gaiy v Zoo Praha. Dcera samice Kijivu a kmotřenka slavné primatoložky Jane Goodall výborně prospívá a roste doslova před očima návštěvníků. Ochutnává pevnou stravu,...

Sedmiletá samice Jasna se narodila ve Vratislavi, do Zoo Praha ale přišla ze Zoo Magdeburk. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

V Zoo Praha mohou návštěvníci nově vidět pár štětkounů afrických. Dosud byli v Rezervaci Dja ve společné expozici s kočkodany Brazzovými dva samci. Jeden z nich se nyní přestěhuje do Tierparku Berlín a ke druhému byla z Magdeburku...




Přihlášení k newsletteru