Kijivu je březí!

Novinky u zvířat

21. 01. 2010


Skvělá zpráva zveřejněna při Snídani s novináři - 21. 1. 2010

Při dnešní Snídani v Zoo Praha, neboli tiskové konferenci v restauraci Oceán, kam jsme pozvali novináře, abychom je seznámili s novinkami z chovu lidoopů, byla poprvé zveřejněna informace o březosti gorilí samice Kijivu. Pokud půjde vše dobře, třetí mládě této zkušené gorilí matky by se mohlo narodit v rozmezí dubna až června (přesný datum porodu nelze s určitostí stanovit).

Dění v pavilonu goril včetně porodu bude opět snímáno webovými kamerami, tentokrát přímo v režii Zoo Praha.

Ředitel pražské zoo, Miroslav Bobek, rovněž novináře, kteří se dostavili v hojném počtu, informoval o plánech týkajících se zvýšení bezpečnosti chovu lidoopů - goril a orangutanů - vzhledem k nedávné nehodě v pavilonu Indonéská džungle, kdy byl mladý orangutan Pagy zachráněn a vyloven z vodního příkopu díky obětavému zákroku chovatelky Denisy Ryškové.

Denisa společně s Pavlem Brandlem, kurátorem chovu savců, pak doplnili ředitele informací o plánované deponaci dvou mladých ornagutanů, Filipa a Pagyho, do bratislavské zoo, řeč byla též o nutnosti odchodu Moji z pražské zoo kvůli zamezení příbuzenské plemenitby, což bude aktuální už během příštího jednoho - dvou let.

Radní pro kulturu, Ondřej Pecha, který se akce rovněž zúčastnil, potvrdil ochotu hlavního města Prahy naslouchat vedení pražské zoo a - i v této ekonomicky a rozpočtově složité době - nacházet možná řešení.

Při Snídani byly promítány vybrané snímky našich gorilích celebrit z archivu Zoo Praha (Tereza Mrhálková) či Českého rozhlasu Leonardo (Khalil Baalbaki) - některé z nich zde uvádíme. Na závěr pak byly připomenuty působivé záběry Moji a Kijivu, které byly pořízeny pár hodin po jejím narození 13. 12. 2004.

Tyto Snídaně v Zoo Praha budou pro zástupce médií pořádány pravidelně, zhruba jednou za 4 až 8 týdnů v závislosti na aktuálním dění v pražské zoo.

Kijivu je březí!


 Gaia vedle sání mateřského mléka cumlá i pevnou stravu, zejména zeleninu, která při jídle upadne od pusy matce Kijivu. Foto Tereza Mrhálková, Zoo Praha

V sobotu 12. října uplyne šest měsíců od narození gorily Gaiy v Zoo Praha. Dcera samice Kijivu a kmotřenka slavné primatoložky Jane Goodall výborně prospívá a roste doslova před očima návštěvníků. Ochutnává pevnou stravu,...

Sedmiletá samice Jasna se narodila ve Vratislavi, do Zoo Praha ale přišla ze Zoo Magdeburk. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

V Zoo Praha mohou návštěvníci nově vidět pár štětkounů afrických. Dosud byli v Rezervaci Dja ve společné expozici s kočkodany Brazzovými dva samci. Jeden z nich se nyní přestěhuje do Tierparku Berlín a ke druhému byla z Magdeburku...




Přihlášení k newsletteru