Odchod hrocha Tomíka

Novinky u zvířat

28. 06. 2010


Zpráva ze středy 23. června 2010

Samec hrocha, který se narodil před čtyřmi lety v Zoo Praha, zvládl transport do francouzské zoologické zahrady Bassin d´Arcachon. Jeho odchod ze Zoo Praha by měl přispět k rozmnožování stávajícího chovného páru.

Tomík před cestou do Francie (c) Jiří Trojánek

Tomík před cestou do Francie © Jiří Trojánek

Čtyřletý hroch Tomík vyrůstal od narození se svými rodiči – legendárním samcem Slávkem a samicí Maruškou. Nyní už ale dosáhl hmotnosti více než 800 kg a věku, kdy by se měl osamostatnit. Rozhodli jsme se proto přemístit Tomíka do francouzské zoologické zahrady Bassin d´Arcachon.

"Transport hrocha je pro Zoo Praha událostí, neboť v evropských zoo panuje přetlak mladých hroších samců a silná konkurence o uvolněná místa. Cílem tohoto přesunu je obnovit v příštím roce u chovného páru reprodukci tak, aby se případné mládě narodilo už do nově vystaveného pavilonu hrochů v severní části zoologické zahrady," uvedl Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

Přítomnost Tomíka v Zoo Praha bránila dalšímu rozmnožování chovného páru - odchov v přítomnosti staršího mláděte je v podmínkách stávajícího pavilonu prakticky nemožný. Aby nedošlo k porodu v nevyhovujících podmínkách, užívá samice Maruška antikoncepční tablety. Problematický by se v brzké budoucnosti stal i vztah samce Slávka a jeho syna Tomíka - dva dospělí hroší samci spolu nemohou bezkonfliktně sdílet jeden výběh.

Již koncem minulého týdne jsme z Francie dostali zprávu: "Tomík se má dobře - transport zvládl bez problémů a už si užívá svého nového výběhu."

Tomík se narodil v Zoo Praha 21. dubna 2006. Jeho rodiči jsou: legendární Slávek - třiapůltunový samec narozený v Praze, pamětník velké povodně z roku 2002, kterou přežil v prvním patře na galerii pavilonu velkých savců; a samice Maruška, narozená v Ostravě.

Odchod hrocha Tomíka


 Gaia vedle sání mateřského mléka cumlá i pevnou stravu, zejména zeleninu, která při jídle upadne od pusy matce Kijivu. Foto Tereza Mrhálková, Zoo Praha

V sobotu 12. října uplyne šest měsíců od narození gorily Gaiy v Zoo Praha. Dcera samice Kijivu a kmotřenka slavné primatoložky Jane Goodall výborně prospívá a roste doslova před očima návštěvníků. Ochutnává pevnou stravu,...

Sedmiletá samice Jasna se narodila ve Vratislavi, do Zoo Praha ale přišla ze Zoo Magdeburk. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

V Zoo Praha mohou návštěvníci nově vidět pár štětkounů afrických. Dosud byli v Rezervaci Dja ve společné expozici s kočkodany Brazzovými dva samci. Jeden z nich se nyní přestěhuje do Tierparku Berlín a ke druhému byla z Magdeburku...




Přihlášení k newsletteru