Hvězda září dál…

Novinky u zvířat

26. 05. 2010


Klisna koně Převalského v Mongolsku

Jestliže nám letošní zima připadala dlouhá a tvrdá, v dalekém Mongolsku na tom byli podstatně hůř. Díky vnitrozemské poloze a vysoké nadmořské výšce jsou zde zimy podstatně tvrdší. Vzhledem k tomu, že od roku 1992 žijí znovu v mongolské oblasti Gobi koně Převalského dovezení ze zoologických zahrad, sledujeme každou zimu s napětím, jak se volně žijícím stádům podařilo toho nesmírně náročné období přestát.

Informace, které začaly ze správy Národního parku Gobi v Tachin Talu a z hlavního města Ulánbátaru v lednu 2010 přicházet, vzbuzovaly obavy. Ve stepích Gobi napadlo nebývalé množství sněhu, které ztěžuje zvířatům vyhrabat si suchou vegetaci. Výška sněhové pokrývky a mrazy dosahující až – 45 °C znemožnily i pohyb terénních vozů, takže nebylo možno zvířata přikrmovat.

V únoru se situace stala natolik kritickou (a to i pro místní obyvatelstvo), že bylo nutno zajistit zásobování senem a jinými produkty pomocí těžkých armádních vozů. Konečná bilance je velmi smutná - v oblasti zahynulo několik desítek koní Převalského, místní obyvatelé přišli téměř o všechna domácí zvířata.

Za této neradostné situace přišla zpráva, že nebývale krutou zimu přežila dnes už legendární pražská klisna Zeta. Je to opravdu senzace, už proto, že není žádná mladice – narodila se 23. dubna 1994 jako první hříbě ve stádě převezeném z pražské zoo do chovné stanice v Dolním Dobřejově na České Sibiři.

Na dlouhou cestu do vlasti svých dávných předků, do Mongolska, se vydala s hřebcem Autreuem a klisnou Zinou 26. května 1998. Transport směřoval přes Švýcarsko, odtud pak letecky do národního parku Gobi. Do aklimatizační stanice Tachin Tal dorazili pražští koně 18. června 1998. Klisnu Zetu si Mongolové překřtili na Od, což znamená Hvězda. O tom, že to bylo víc než symbolické, svědčí i to, že Zeta přežila oba dva své souputníky a stala se matkou 7 hříbat.

Vzhledem k tom, že průměrný věk koní Převalského vystavených podmínkám tvrdého přírodního výběru se u klisen pohybuje kolem 20 let, je příběh pražské klisny víc než symbolický. V současné době je poslední přežívající klisnou z prvních transportů směřujících z Evropy do Mongolska a zároveň důkazem neobyčejné vitality koní Převalského z pražského chovu. 

Evžen Kůs, 25. května 2010
Stádo koní Převalského v aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově. Foto © Vladimír Motyčka
Stádo koní Převalského v aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově. Foto © Vladimír Motyčka

Zeta - klisna vlevo, foto z Mongolské Gobi - léto 2007 Foto © Evžen Kůs
Zeta - klisna vlevo, foto z Mongolské Gobi - léto 2007 Foto © Evžen Kůs


 Gaia vedle sání mateřského mléka cumlá i pevnou stravu, zejména zeleninu, která při jídle upadne od pusy matce Kijivu. Foto Tereza Mrhálková, Zoo Praha

V sobotu 12. října uplyne šest měsíců od narození gorily Gaiy v Zoo Praha. Dcera samice Kijivu a kmotřenka slavné primatoložky Jane Goodall výborně prospívá a roste doslova před očima návštěvníků. Ochutnává pevnou stravu,...

Sedmiletá samice Jasna se narodila ve Vratislavi, do Zoo Praha ale přišla ze Zoo Magdeburk. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

V Zoo Praha mohou návštěvníci nově vidět pár štětkounů afrických. Dosud byli v Rezervaci Dja ve společné expozici s kočkodany Brazzovými dva samci. Jeden z nich se nyní přestěhuje do Tierparku Berlín a ke druhému byla z Magdeburku...




Přihlášení k newsletteru