Mládě Ntaribi

Novinky u zvířat

16. 04. 2010


Potomek slavné gorilí rodiny

Skupina přátel pražských goril se rozhodla dopřát gorilí tetičce Kambě virtuální mládě. Stal se jím sameček gorily horské Ntaribi, který žije v rodinné skupině v Národním parku Volcanoes. Dědečkem čiperného mláděte je slavný samec Titus.

Ntaribi ve věku 10 týdnů
Foto: http://www.gorillafund.org

 

Ntaribi – Kambin adoptivní syn

 

Počáteční problémy
Ntaribi (což ve volném překladu znamená „bez problémů“) se narodil 18. prosince 2007. Zpočátku měl poměrně vážný handicap: nedovedl správně udržovat rovnováhy, když se vezl na hřbetě matky. Proto se chytal její srsti tak silně, že se mu chlupy obtáčely kolem prstů a ty otékaly. K radosti veterinárních lékařů i vědců sledujících život goril se ale jeho stav po měsíci upravil a dnes je to čilé a zdravé mládě. Matkou Ntaribiho je samice Ntobo, otcem stříbrohřbetý samec Bwenge. Ntaribi je v této skupině, žijící v Národním parku Volcanoes ve Rwandě, vůbec prvním narozeným mládětem. A co je zvláště zajímavé – jeho dědečkem je proslulý Titus, kterého pozorovala už Dian Fosseyová a označila ho za „krále goril“.
 
Trpělivý otec
Ntaribiho otci Bwengemu je nyní 19 let a je jediným dospělým samcem v tlupě. V roce 2006 Bwenge opustil svou rodnou skupinu a vytvořil si vlastní. Připojilo se k němu sedm samic ze skupiny samce Pabla a mezi nimi i Ntobo, matka Ntaribiho.

Stříbrohřbetý samec Bwenge
Foto: http://www.gorillafund.org

 

Bwenge se velmi dobře stará o samice i mláďata včetně synka Ntaribiho. V době odpočinku se samice seskupí kolem Bwengeho, v jehož společnosti se cítí bezpečné. Ntaribi bedlivě sleduje každé hnutí svého stříbrohřbetého otce a snaží se k němu při každé příležitosti přiblížit a upoutat jeho pozornost. Neúnavně šplhá na mohutný hřbet a zase z něj seskakuje. Bwenge s trpělivou shovívavostí snáší synovy neplech a jen občas ho jemně pleskne, což u Ntaribiho vyvolává záchvaty smíchu. Jindy sed Ntaribi pokouší chovat stejně dominantně jako jeho velký vzor. Napíná drobné paže a nohy v imponujícím postoji a vysoko zvedá hlavu, aby světu ukázal, jaký je pašák. Stačí ale, aby máma Ntobo kousek poodešla, a Ntaribi všeho nechá a horem pádem za ní utíká.

Starostlivá matka
Ntobo se narodila před 17 lety a žila ve skupině samce Pabla. Ntaribi je její třetí mládě, ale o dvě předchozí nešťastně přišla vždy, když jim byly dva roky. První zahynulo, když na ně spadla obrovská větev. Druhé zemřelo, protože ho pytláci, kteří napadli skupinu, násilím předčasně oddělili od matky. Poté Ntobo opustila Pablovu skupinu a připojila se k Bwengemu.

Při známce sebemenšího nebezpečí Ntobo okamžitě vyhledává útočiště u Bwengeho a ostatních samic, aby chránila sebe i Ntaribiho. Není ale příliš úzkostlivá a ve chvílích naprostého klidu ponechá svému mláděti trochu volnosti.

Kamarádi
Ntaribi sice rád pokouší svého otce i dospělé samice, ale nevynechá jedinou příležitost ke hrám s dalšími dvěma mláďaty ve skupině. Zvláště se samičkou Akaramatou, která je o dva roky mladší, tvoří nerozlučnou dvojku. Honí se, tahají se za nohy i za ruce, převalují se a přetlačují, dokud je nepřemůže únava.

Pod vedením matky, otce i dalších členů rodinné skupiny vyrůstá Ntaribi v přátelskou a bystrou gorilu. Držme mu palce, aby se i on jednoho dne stal stříbrohřbetým samcem, který povede svou vlastní tlupu a bude pokračovat ve šlépějích svého otce.

Pokud byste i Vy měli chuť adoptovat gorilí miminko, stačí nahlédnout na stránky http://www.gorillafund.org/support/adopt.php.

 

Titus – „král goril“

 

Samec gorily horské Titus se narodil 24. 8. 1974. Od té doby byl takřka nepřetržitě sledován vědeckými pracovníky včetně Dian Fosseyové, Veroniky Veceliové a Felixe Ndagijimany.

Titus – „král goril“
Foto: http://www.gorillafund.org

 

Pohnuté dětství
Krátce po narození ho pozorovala dr. Kelly Stewartová a dala mu jméno Titus. Podle slov Dian Fosseyové to bylo „drobné a vyhublé“ mládě, které mělo dýchací potíže. Velmi rychle však zesílilo. Když byly samečkovi 4 roky, pytláci zastřelili jeho otce, strýce i mladšího bratra. Matka Flossie s dcerou se přidaly k jiné skupině a Titus žil pak několik let bez samic, jen s nepříbuznými samci.

Konečně rodina
Zpočátku vytvořil dvojici s nevybarveným samcem Beetsmem, který v té době se skupinou žil. K nim se připojovali a opět odcházeli další samci. Mezitím Beetsme dospěl ve stříbrohřbetého samce, který zapudil ostatní samce kromě Tita a vytvořil klasickou rodinnou skupinu. Dominantní samice v Beetsmemově skupině (jmenovala se Papoose) byla Titem zjevně fascinována a brzy se s ním začala potají pářit. Jak dokazuje analýza DNA, stal se Titus záhy otcem samečka Kuryamy.

Mocný vůdce
Tajná dostaveníčka pokračovala do roku 1991, kdy se z Tita stal plně dorostlý stříbrohřbetý samec. Začal dávat najevo dominanci nad ostatními samci ve skupině a ve věku 18 let klidnou, mírumilovnou cestou nahradil Beetsmeho ve vůdčím postavení. Beetsme s ním zůstal a pomáhal mu udržovat pořádek až do roku 2001, kdy uhynul.

Titus se stal otcem mnoha mláďat a v roce 2004 vedl nejpočetnější dosud zaznamenanou gorilí tlupu. Když dosáhl věku 30 let, začalo mu ubývat sil a pouštěl se do častých šarvátek s prvorozeným synem Kuryamou a dokonce začal kousat samice, které se s Kuryamou pářily.

Rozpad skupiny
Na jaře 2007 Titus odvedl celou rodinu nahoru do sopečného pohoří. Panuje zde chladno, což nesvědčilo hlavně mláďatům. Kuryama zde „sesadil“ Tita z pozice vůdce a odvedl většinu členů tlupy včetně samic s mláďaty z hor. Titus se nechtěl vůdcovské role vzdát, a tak se tlupa rozpadla na dvě. S Titem zůstalo několik starších samic včetně dominantní samice Tuck a mladého stříbrohřbetého samce Tuyizera.

Klidné stáří
V květnu 2008 se Titus a jeho skupina opět připojili k hlavní tlupě, která se mezitím rozrostla o několik mláďat a nových samic. Titus, v té době ve věku 33 let, zaujal roli druhého samce a podporoval svého syna Kuryamu až do své smrti. Zemřel 14. září 2009 po krátké nemoci.

Související články:

Okénko ředitele: Mládě pro Kambu
Kamba a její životní příběh

 

Certifikát potvrzující adopci Ntabiriho

 Gaia vedle sání mateřského mléka cumlá i pevnou stravu, zejména zeleninu, která při jídle upadne od pusy matce Kijivu. Foto Tereza Mrhálková, Zoo Praha

V sobotu 12. října uplyne šest měsíců od narození gorily Gaiy v Zoo Praha. Dcera samice Kijivu a kmotřenka slavné primatoložky Jane Goodall výborně prospívá a roste doslova před očima návštěvníků. Ochutnává pevnou stravu,...

Sedmiletá samice Jasna se narodila ve Vratislavi, do Zoo Praha ale přišla ze Zoo Magdeburk. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

V Zoo Praha mohou návštěvníci nově vidět pár štětkounů afrických. Dosud byli v Rezervaci Dja ve společné expozici s kočkodany Brazzovými dva samci. Jeden z nich se nyní přestěhuje do Tierparku Berlín a ke druhému byla z Magdeburku...




Přihlášení k newsletteru