Uherák
Miroslav Bobek | 04. 03. 2010
Nikolaj žije v zapadlé sibiřské vesnici -ale jen málokdy a málokde jsem se najedl lépe než u něj. Má totiž záhumenek a chová krávu, prase i slepice. Tudíž mi servíroval špek, čerstvé mléko, zavařeniny, zeleninu a spoustu dalšího jídla; vše v prvotřídní kvalitě.
Chtěl jsem se revanšovat a nabídl mu pravý uherák. "Promiň, ale sóju nejím," odmítl ho Nikolaj a nenechal si vysvětlit, že uherák je specialita, v níž po sóje není ani stopy...
Zkrátka věděl své.
O kvalitě potravin v supermarketech si sice také už dlouho nedělám iluze a třeba špekáčky po velmi neblahých zkušenostech raději nejím, ale z toho, co zrovna čtu o výsledcích spotřebitelských testů, mi běhá mráz po zádech. V šunkové pizze není šunka, v malinové šťávě nejsou maliny, v čokoládě není kakao... Zato všude spousta barviv a konzervantů. A má prý být ještě hůř!
Zkrátka kvalita našeho života měřena kvalitou jídla je mizerná. Dokonce si troufám napsat náhražková.
A dvojnásob truchlivé je zjistit, že zrovna na Sibiři jsou na tom líp: Myslím, že nabídnout Nikolajovi špekáčky ze separátů a bůhví čeho ještě, tak mě přes svou mírumilovnost rovnou zastřelí! Aspoň tomu uheráku že můžu věřit! Doufám...
Psáno pro pražskou mutaci týdeníku Sedmička
Tak prý pravlci – známí ze seriálu Hra o trůny jako zlovlci – mohou „po deseti tisíci letech opět výt na Měsíc“. Tato interpretace experimentu americké společnosti Colossal Biosciences je ale velmi zavádějící a svádí k...