Jedle balzámová

Jehličnaté dřeviny

Zoo Praha  |  24. 03. 2017


(Abies balsamea)

Původ a rozšíření:
Severní Amerika. Lesnicky a zahradnicky pěstována v mírném pásmu na celém světě. DoČech introdukována v 19. stol. lesníky na panství rodiny Colloredo-Mansfeld na Dobříši.

Popis:
Stálezelený jehličnatý strom výšky do 25 m. Koruna úzká, kuželovitá, hustá. Borka hladká, tmavošedá, pokrytá puchýřky, obsahujícími intenzívně vonící pryskyřici.
Jehlice - ploché do 3 cm, tmavozelené s dvěma světlejšími proužky na rubu. Uspořádány spíše dvouřadě, oproti domácí jedli bělokoré jsou velmi úzké, po rozemnutí balzámově vonící a málo pružné, při stočení do kruhu jehlice praská.
Šišky - samičí šištice vzpřímené, až 8 cm dlouhé, mladé purpurově červené, zralé světle hnědé, rozpadávají se na stromech.

Zajímavost:
Pryskyřice, známá jako kanadský balzám, se používá k lepení čoček do optických přístrojů a k zalévání trvalých mikroskopických preparátů. V USA a Kanadě patří k nejoblíbenějšímu druhu vánočních stromků.

Pěstování:
V zahradnictví je vysazována jako ozdobný solitérní strom. V mládí je nutné přistínění, v dospělosti upřednostňuje alespoň mírný stín, má ráda živnější, vlhčí půdy, vyšší vzdušnou vlhkost, je citlivější vůči suchu, vhodnější do středních a vyšších poloh.

 Jedle balzámová, perokresba: Eva Göndorová, Zoo Praha