Návrat divokých koní do Kazachstánu

Kůň Převalského

Zoo Praha  |  18. 06. 2024


Původně byl kůň Převalského rozšířen na ohromné ploše stepí Střední Asie včetně Kazachstánu. Od roku 2024 se díky úsilí pražské zoo koně do Kazachstánu opět vracejí. Celkově má být do oblasti stepí Altyn Dala přepraveno během pěti let 40–50 koní Převalského jako základ reintrodukované populace.

Hřebec Zorro a klisny Zeta II a Ypsilonka (zleva) se narodili v chovné a aklimatizační stanici pražské zoo v Dolním Dobřejově, dnes však žijí ve Zlaté stepi v Kazachstánu. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Hřebec Zorro a klisny Zeta II a Ypsilonka (zleva) se narodili v chovné a aklimatizační stanici pražské zoo v Dolním Dobřejově, dnes však žijí ve Zlaté stepi v Kazachstánu. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Memorandum o spolupráci na návratu koní Převalského do Kazachstánu podepsal ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek 24. dubna 2023 s předsedou kazachstánského Výboru pro lesnictví a divokou přírodu Nurlanem Kylyšbajevem za účasti premiérů České republiky a Republiky Kazachstán. Jako nejvhodnější lokalita byla vybrána oblast stepí Altyn Dala jižně od Kostanaje, kde ve spolupráci příslušných orgánů Kazachstánu, neziskové organizace ACBK a mezinárodních partnerů dlouhodobě probíhá snaha o obnovu původních stepních společenstev.

První ze série pěti plánovaných transportů proběhl v prvním červnovém týdnu roku 2024 a stejně jako v případě transportů do Mongolska se na něm podílely Vzdušné síly Armády České republiky. Sedm koní absolvovalo mezikontinentální let na palubě armádních letounů CASA a z letiště pak byli nákladními auty převezeni do reintrodukčního centra Alibi, kde byli úspěšně vypuštěni. V Alibi se nyní zdárně aklimatizují na budoucí život ve Zlaté stepi (Altyn Dala). Pokud vše půjde dobře, stanou se základem nové populace v zemi svých předků.

Instituce spolupracující na projektu

Zoo Praha vede Světovou plemennou knihu koně Převalského a rovněž jeho EEP (EAZA Ex situ programme = Evropský chovný program). Po druhé světové válce sehrála zásadní roli při záchraně koně Převalského. Později z ní vzešla myšlenka na jeho reintrodukci, do které se následně zapojila. Velmi významných bylo devět jejích transportů koní Převalského z Evropy do Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v západní části Mongolska. Nyní vedle přípravy transportů koní Převalského do Kazachstánu připravuje reintrodukční projekt pro východní Mongolsko.

Výbor pro lesnictví a divokou přírodu je státní útvar spadající pod Ministerstvo ekologie a přírodních zdrojů Republiky Kazachstán. Jeho úkolem je správa a ochrana přírody a zvláště chráněných území. Právě jeho výzva směřovaná Zoo Praha na podzim 2022 iniciovala zahájení projektu reintrodukce koní Převalského do Kazachstánu.

Asociace na ochranu biodiverzity Kazachstánu (ACBK) je celostátní veřejná asociace cílící na zachování biodiverzity, ekologický výzkum a osvětu obyvatel. Projekt Návrat divokých koní je v širší perspektivě součástí její dlouhodobé snahy o rekonstrukci původních stepních společenstev v zemi. ACBK stojí za vybudováním potřebné infrastruktury ve Státní přírodní rezervaci Altyn Dala. Ta byla v minulosti využita pro reintrodukci kulanů ve spolupráci s Frankfurtskou zoologickou společností.

Tierpark Berlin je zoologická zahrada, která se již v minulosti podílela na chovu, managementu i reintrodukci rozličných živočišných druhů, přičemž spolupracovala také na ochraně koně Převalského. V rámci projektu Návrat divokých koní poskytuje koně ze svého chovu, sváží do svého chovného zařízení kandidáty z dalších evropských institucí a účastní se na jejich transportu do Kazachstánu.

Frankfurtská zoologická společnost (FZS) je mezinárodní organizace koordinující projekty na ochranu ohrožených druhů i ekosystémů v 18 zemích světa. V Kazachstánu se podílí na ochraně sajg tatarských či kulanů. V roce 2006 spoluzaložila Iniciativu pro ochranu Altyn Dala (ADCI).

Zoo Norimberk (Tiergarten Nürnberg) je veřejná nezisková zoologická zahrada soustředící se na ex situ ochranu ohrožených druhů zvířat a jejich in situ ochranu ve spolupráci s partnery v zemích jejich původu. V minulosti se podílela na reintrodukci koní Převalského do Střední Asie.

Národní park Hortobágy se již v minulosti podílel na reintrodukcích koní Převalského, mj. ve spolupráci se Zoo Praha. Na jeho území žije v současné době největší populace koně Převalského mimo areál původního výskytu. Vybraní koně z tohoto parku budou také kandidáty pro transporty do Kazachstánu.

Vzdušné síly Armády České republiky, konkrétně 24. základna dopravního letectva sídlící na Letišti Praha-Kbely, zajišťují transport koní do Kazachstánu. Se Zoo Praha spolupracovaly i v minulosti, mimo jiné na transportu gorily či devíti transportech koní Převalského do západního Mongolska v letech 2011 až 2019.

Jak pomoci?

Podpořit návrat koní Převalského do jejich pradávné vlasti můžete i Vy, a to například návštěvou zoo (z každé návštěvy zoo putuje 8 Kč na projekty na ochranu přírody), nákupem vybraných suvenýrů v areálu zoo, převodem libovolné částky na sbírkové konto Pomáháme jim přežít nebo zasláním dárcovské SMS. Cena jednorázové DMS je 30, 60, 90 nebo 190 Kč, na projekt přispějete částkou 29, 59, 89 nebo 189 Kč. Využít můžete také variantu trvalého příkazu (každý měsíc se vámi zvolená částka automaticky zašle na konto Zoo Praha), a to na všechny uvedené částky. Pro zrušení trvalého příkazu zašlete STOP OHROZENEDRUHY na číslo 87 777. Více informací o finanční podpoře naleznete zde

Související články

Koním Převalského se v Kazachstánu daří. Mají za sebou i první páření (tisková zpráva, 18. 6. 2024)

Nový domov divokých koní (sloupek ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka, 15. 6. 2024)

Ve středním Kazachstánu je prvních sedm koní Převalského (tisková zpráva, 6. 6. 2024)

Zoo Praha vypustila první koně Převalského v Kazachstánu (tisková zpráva, 4. 6. 2024)

Osm koní Převalského poletí letos armádními letouny do Kazachstánu (tisková zpráva, 5. 3. 2024)

Podpis memoranda o spolupráci na návratu koní Převalského do Kazachstánu (tisková zpráva, 8. 5. 2023)

Zlatá step pro koně Převalského (sloupek ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka, 6. 5. 2023)