Cooper – první v republice

Zvířecí osobnosti

Zoo Praha  |  22. 03. 2023


Byl první svého druhu na našem území, přirovnávají ho k Picassovi a inspiroval vznik neobvyklých cukrovinek ve tvaru krychliček.

Byl první svého druhu na našem území, přirovnávají ho k Picassovi a inspiroval vznik neobvyklých cukrovinek ve tvaru krychliček.

Dnes už populární samec vombata obecného přišel na svět v červenci 2020 v německém Hannoveru, kde také dostal jméno Cooper, což znamená „bednář“ a evokuje jeho soudečkovitý tvar. V prosinci 2021 přicestoval do České republiky a Zoo Praha se tak stala prvním českým a osmým evropským zařízením, které tohoto zajímavého vačnatce chová.

Vombat je nejbližším příbuzným koaly, obývá Tasmánii a vlhčí oblasti Austrálie. Jako jediný z vačnatců zůstává aktivní i v chladnějších obdobích s padajícím sněhem. Velkou část života vombati tráví hloubením podzemního systému chodeb. Jejich prostorné nory bývají až 30 metrů dlouhé a přes dva metry hluboké. Na tuto skutečnost bylo třeba myslet už při výstavbě expozičního celku Darwinův kráter, který vombati obývají spolu s dalšími zástupci australské a především tasmánské fauny. Okolo vombatího výběhu je betonová podezdívka a na dně, pod zhutněnou zeminou, která byla navezena do výšky jednoho a půl až dvou metrů, se nacházejí dvě vrstvy ocelových sítí. Kameny v zadní části výběhu mají vlastní podezdívku – vznikly tak jakési sklepy, které mohou vombati využít, až se do nich prohrabou.

Za potravou, kterou tvoří převážně různé druhy trav a ostřic, se vombati vydávají ponejvíce v noci. „Je to z toho důvodu, že nemají potní žlázy a musí dobře pracovat s teplotou,“ vysvětluje chovatel David Vala. V expozičním celku Darwinův kráter v dolní části zoo ale uvidíte Coopera při krmení i ve dne, nejčastěji kolem druhé hodiny odpoledne. „Pochutnává si na trávě, na bambusu a na přilepšenou má velice rád batáty,“ přibližuje Vala jídelníček svého svěřence.

Trus vombatů má neobvyklou podobu krychle a při značení teritoria se díky tomu neskutálí z vyvýšených míst. „Podle mne je vombat vlastně takový Pablo Picasso mezi zvířaty, jediný kubista zvířecí říše,“ glosoval výjimečný tvar vombatího trusu herec a moderátor Marek Eben, který přišel Coopera přivítat 8. ledna 2022, v den, kdy byl vombatí sameček poprvé představen veřejnosti. Známý pekař a cukrář Josef Maršálek při té příležitosti připravil krychlový dort a také vombatí kostky – speciální cukrovinky ve tvaru krychliček.

„Cooper je velice kontaktní zvíře, má povahu po své matce Maye, která pochází ze zoo v Budapešti. Reaguje na zavolání a těší se blízkému kontaktu s námi,“ prozrazuje David Vala. Tyto návyky si Cooper přivezl už ze své domovské Erlebnis-Zoo Hannover, kde doprovázel chovatele na každém kroku. „Rád taky zkoumá vnitřní i venkovní expozici, ochutnává rostliny a drbe se o kmeny a kameny,“ doplňuje David Vala, který je v kampani Seznamte se! Cooperovým patronem. „Naše zima mu nijak nevadí a návštěvníci jej tak ve venkovním výběhu mohou pozorovat i v chladnějším počasí.“ Ke Cooperovi by časem měla přicestovat samička původem přímo z Tasmánie.

V Červeném seznamu IUCN je vombat obecný aktuálně zařazen do kategorie málo dotčených druhů a jeho populace je pokládána za stabilní. V minulosti došlo k poklesu jeho výskytu v důsledku přeměny původní vegetace na zemědělskou půdu, což by ho mohlo na některých místech ohrožovat i dnes. Další nebezpečí pro vombaty představují zdivočelí psy a silniční doprava. Populace na okrajích areálu jsou také náchylné k výskytu svrabu, nakažlivého kožního onemocnění. Nic z toho však v současné době nepředstavuje významnou hrozbu pro celý druh.

Související

Vombat obecný ve webovém Lexikonu zvířat

Adopce vombata (20 000 Kč na rok)

Sponzoring vombata (libovolnou částkou od 100 Kč výše)

Stravenka pro vombata

Suvenýry s motivem vombata Coopera v e-shopu