Ve středním Kazachstánu je prvních sedm koní Převalského

Tiskové zprávy

Filip Mašek  |  06. 06. 2024


Dnes ráno přistálo v Arkalyku ve středním Kazachstánu letadlo CASA Armády ČR s dalšími čtyřmi koňmi Převalského. Klisny Tessa, Wespe, Umbra a Sary absolvovaly 18hodinový let z Berlína a následně putovaly na korbách nákladních vozů náročným terénem přes sedm hodin. Před 17. hodinou místního času byly klisny vypuštěny do aklimatizační ohrady v reintrodukčním centru Alibi v oblasti Altyn Dala. Ve vedlejší ohradě si přitom už od úterý zvyká hřebec Zorro a dvě klisny Zeta II a Ypsilonka dopravené z Prahy prvním z letů.

„Jde o událost historického významu: Sedm ‚převaláků‘, které jsme sem přepravili dvěma stroji CASA, představuje první jedince tohoto druhu ve středním Kazachstánu po stovkách let,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Zdvojeným transportem jsme udělali významný krok k návratu posledního divokého koně do další oblasti, kde se vyskytovali v minulosti. Naším cílem je postupně sem dopravit alespoň čtyřicet jedinců, aby zde mohla vzniknout životaschopná populace. Máloco ukazuje smysl moderních zoologických zahrad tak jako Návrat divokých koní.“

Do Altyn Dala, tedy do Zlaté stepi, dorazily dnes tři klisny narozené v Německu – statná pětiletá Tessa původem z Tierparku Berlín, stejně stará tmavonohá Wespe narozená v zoo ve Weilburgu a tříapůlletá světlohřívá Umbra pocházející z polopřírodní rezervace Aschaffenburg Schweinheim. Doplnila je nejmladší Sary, které budou za dva týdny teprve tři roky a která jako jediná pochází z Francie, ze ZooSafari de Thoiry. Všechny kandidátky se sešly v Tierparku Berlín v uplynulém půlroce – podobně jako tomu bylo u nás v Dolním Dobřejově, kde vede Zoo Praha chovnou stanici. Finální výběr jedinců vhodných pro transport především s ohledem na jejich zdravotní stav provedli odborníci ze Zoo Praha spolu s kolegy z Tierparku Berlín.

Jako první dnes z transportního boxu do ohrady vyběhla Tessa, dále Wespe následovaná Umbrou a čtveřici uzavřela Sary. S hřebcem Zorrem a dvěma z Prahy převezenými klisnami Zetou II a Ypsilonkou nebudou spojeny s cílem zajistit genetickou rozmanitost místní populace. V budoucnu utvoří ideálně harém s jiným hřebcem tak, aby se na místě již od počátku množilo víc hřebců. Ve dvou rozlehlých, celkem 80hektarových ohradách si bude sedm koní zvykat na místní podmínky i sami na sebe pod bedlivým dozorem výzkumných pracovníků. Před vypuštěním do zcela volné přírody musí projevit odolnost vůči mrazu nebo parazitům a také schopnost si pod hustou sněhovou pokrývkou najít vhodnou potravu. Jejich aklimatizace potrvá zhruba rok.

Zoo Praha chystá ve spolupráci se svými partnery další kazachstánský transport na příští jaro. Současně však probíhají přípravy na vůbec první převoz koní Převalského na východ Mongolska, do tzv. Údolí klášterů, na rok 2026. Tento ikonický kopytník se po několikaleté přestávce letos vrátil i do samotného trojského areálu Zoo Praha. Lidé nově naleznou koně Převalského po boku další středoasijské fauny v expozici Gobi poblíž horní stanice lanové dráhy.

Ve středním Kazachstánu je prvních sedm koní Převalského