Virtuální realita v Zoo Praha

Tiskové zprávy

Filip Mašek  |  23. 07. 2024


Toužíte pozorovat horské gorily ve rwandském pralese? Nebo snad putovat spolu s milionovými stády pakoňů po Serengeti? V Zoo Praha se budou moci návštěvníci díky virtuální realitě ocitnout tváří v tvář těmto divokým zvířatům. Brýle a moderní technologie „imerzivního“ VR zážitku od americké společnosti Immotion nabízí film Gorilla trek nebo Velká migrace. Stačí se jen posadit do křesla, nasadit si brýle a nechat se unášet virtuálním světem. Po část čtvrtečního dopoledne navíc zdarma.

Virtuální realitu naleznou návštěvníci poblíž Dětské zoo v dolní části areálu. Zoo Praha nově tento zážitek umožňuje jako jediná zoo v České republice. Ve světě se lidé s touto technologií setkají třeba v Londýně, Sydney nebo Las Vegas.

Zoo Praha představí virtuální realitu zástupcům médií ve čtvrtek 25. července v 10.30. Sraz bude v 10.15 u jižního vchodu do Zoo Praha. Žádosti o akreditace zasílejte spolu s telefonním číslem na email dostalkova@zoopraha.cz. Parking bude možný po předchozí domluvě.

Bezprostředně po představení Virtuální reality novinářům bude pro návštěvníky prvních třicet projekcí zdarma!

Gorilla trek

V srdci Afriky ve výšce 3 000 metrů nad mořem žije pozoruhodná rodina goril horských. Do krajiny vyhaslých sopek, kde tito lidoopi žijí, se za nimi vypravíte spolu se světoznámou primatoložkou Tarou Stoinski, ředitelkou fondu Dian Fossey Gorilla Fund. Vůbec poprvé ve virtuální realitě můžete sledovat dynamiku gorilí tlupy i boj dvou alfa samců o pozici vůdce. Na světě zbývá už jen něco přes tisíc goril horských, a proto je velmi důležité jedny z našich nejbližších příbuzných poznat, aby bylo možné je zachránit před vyhynutím.

Velká migrace

Vydejte se s tvůrci dokumentárních filmů oceněných cenou Emmy po stopách neuvěřitelné africké migrace zvířat. Miliony pakoňů, zeber a antilop každoročně putují východoafrickými savanami od řeky Masai Mara v Keni až po úchvatnou krajinu tanzanského národního parku Serengeti a hledají nové zdroje potravy a vody. Zastavují se pouze na několik měsíců, když jejich samice rodí mláďata. Po cestě se statisíce jedinců stávají kořistí predátorů pronásledujících stádo, jako jsou lvi, krokodýli, gepardi a hyeny.

Zážitek je určen pro osoby bez závažných zdravotních omezení, od výšky 100 cm, děti do 13 let věku pouze v doprovodu dospělé osoby. Bližší informace poskytnou pracovníci Zoo Praha na místě.

Virtuální realita v Zoo Praha