Jerry – plachý milovník bambusu

Zvířecí osobnosti

Zoo Praha  |  22. 03. 2023


Samec Jerry se narodil 9. června 2020 v bretaňském zooparku Bourbansais a v květnu roku 2022 k nám přišel ze Zoo Olomouc, kde žije i jeho bratr.

Samec Jerry se narodil 9. června 2020 v bretaňském zooparku Bourbansais a v květnu roku 2022 k nám přišel ze Zoo Olomouc, kde žije i jeho bratr.

Koordinátorem Evropského chovného programu (EEP) byl Jerry vybrán jako vhodný partner pro samici Regicu, která je o rok starší a do Zoo Praha přijela z chorvatského Záhřebu. Pokud vše půjde dobře, mohli bychom se tedy v budoucnu opět dočkat mláďat tohoto ohroženého druhu.

První setkávání probíhalo již v chovatelském zázemí, týden se Jerry a Regica mohli vídat a očichávat přes mřížovaná dvířka dělící jejich vnitřní ubikace. Ta posléze chovatelé vysunuli, a tak spolu pandy nyní sdílejí nejen venkovní expozici, ale i vnitřní prostory.

„Sbližování obou zvířat proběhlo bezproblémově. Samec Jerry nejprve opatrně obešel a označkoval výběh, samice to po něm opět přeznačkovala. Chvílemi se vzájemně proháněli po výběhu a vysvětlovali si, kdo má navrch, ale to k tomu patří,“ popsala první společné kroky pandího páru ve venkovním výběhu vrchní chovatelka malých savců Denisa Zběhlíková a s několikaměsíčním odstupem odhalila ještě rozdíl v povaze obou zvířat: „Jerry je trošku bázlivější než Regica.“

Bedlivý pozorovatel rozliší Regicu a Jerryho nejen díky samcově drobnějšímu vzezření, ale prozradí jej také jeho světlejší, méně znatelné pruhy na ocasu a výrazné bílé štětky chlupů na vnější spodní straně uší.

Nově sestavený pár této atraktivní šelmičky najdou návštěvníci hned u hlavního vchodu do Zoo Praha. Obývají zde skalnatý výběh, který byl první stavbou v historii pražské zoo. Původně v něm však bydleli vlci a do dnešní podoby byl upraven až v roce 1993.

Nejlepší doba pro sledování pand červených je v chladnějších, klidně i deštivých dnech, a to především v ranních a poté zase odpoledních hodinách. Při hledání těchto šelem ve výběhu udělá návštěvník nejlépe, pokud vzhlédne vzhůru. Pandy totiž tráví velkou část času v korunách stromů, kde i odpočívají. „Jerry dokáže výborně šplhat, a to i po těch nejtenčích větvičkách. Právě kvůli němu musí být stromy ve výběhu zastřihovány častěji,“ doplňuje chovatelka Aneta Loužecká, která je v kampani Seznamte se! Jerryho patronkou.

S trochou štěstí je lze pozorovat, jak si pochutnávají na bambusu, jehož výhonky si přitahují pomocí zvláštního „palce“. Tento výrůstek zápěstní kosti mají i pandy velké, s nimiž však pandy červené nejsou blízce příbuzné. Oběma druhům tato vývojová adaptace zajišťuje silnější stisk a lepší úchop větví, zejména bambusu. Toho si Jerry a Regica dopřávají každý den podle chuti a krom toho ve svém výběhu také rádi okusují dřišťál a v létě si češou jablka.

V oblastech přirozeného výskytu pand červených, ve vysokohorských oblastech Číny, Indie, Bhútánu a Barmy, je ohrožuje především úbytek přirozeného prostředí. Pronikání lidí do kdysi odlehlých lokalit a kácení lesů způsobují, že se areál pand drobí na malá, vzájemně izolovaná území a pandy jen obtížně nalézají nepříbuzné partnery. Na některých místech jsou také loveny pro kožešinu – například v čínském Yunanu symbolizuje šťastná manželství a šijí se z ní novomanželské čapky. Ze všech těchto důvodů byla panda červená zařazena již na počátku 90. let minulého století na Červený seznam ohrožených druhů IUCN, kde se nyní nachází v kategorii ohrožených.

Související

Panda červená ve webovém Lexikonu zvířat

Adopce pandy (8 000 Kč na rok)

Sponzoring pandy (libovolnou částkou od 100 Kč výše)

Stravenka pro pandu