Jak ochladit zoologickou zahradu

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  10. 08. 2024


Nikdy jsem neviděl šťastnější lední medvědy. V horkém dni se rozkošnicky povalovali v kostkách ledu, krása pohledět! Už jen proto stála všechna ta práce spojená s naším letním ledovým projektem za to. Ale lední medvědi nejsou zdaleka jediní, kdo si deseti-, dvanáctitunové zásilky ledu v naší zoo během tropických dnů užívají. Dostávají je i další vybraná zvířata – a také návštěvníci. To aby našim chovancům nezáviděli.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Projekt Zoo Praha pod ledem jsme si nanečisto vyzkoušeli už loni. Jde v něm nejen o to, aby se zvířata ochladila, ale také abychom jim přinesli nové podněty. Jinými slovy aby led zkoumala a hrála si s ním, a tak se zabavila. Příkladem mohou být novozélandští papoušci nestoři kea. Ti se s kostkami ledu dokáží pěkně vydovádět!

Řeknete si možná, jak to jde dohromady, papoušek a led? Zrovna keové se ale se sněhem a ledem mohou setkat i ve své domovině. A totéž platí také pro jiná zvířata, u kterých by to mnozí nečekali. Třeba tasmánští ďáblové medvědovití. Ti u nás mají dokonce chlazené ubikace.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Zoo pod ledem je letošní novinka, ale již tradičně dostávají některá naše zvířata ledové zmrzliny. To není nic jiného než různé lahůdky – třeba ryby nebo mrkev – zamrazené do ledu. A opět: kromě ochlazení tu jde o tzv. enrichment, tedy obohacování jejich života.

Horku ale nečelíme jen dodávkami ledu, ať již v podobě kostek, nebo „zmrzliny“. Naše zvířata také kropíme, ale hlavně: mají možnost se schovat do stínu nebo do zázemí. Zní to jako samozřejmost, ale bývaly doby, kdy musela být k vidění za každou cenu.

Ale rozhodně vám doporučuji, abyste se do naší zoo přišli podívat, až bude znovu pod ledem. Nejbližší příležitost budeme mít již v úterý.

 

 


Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Od středy odpovídáme na dotazy, které se týkají očekávaných povodní: jak se na ně v Zoo Praha připravujeme a jestli jsme už začali evakuovat zvířata.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Podobný výzkum veřejného mínění tady dlouho chyběl. Až nyní se na zadání organizace Svoboda zvířat chopila tématu agentura Focus a na vzorku více než tisíce respondentů zjišťovala postoje veřejnosti k chovu exotických zvířat....




Přihlášení k newsletteru