Neuvěřitelný rok plný mláďat

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  25. 09. 2024


V sobotu 28. září uzavřeme další hlavní sezónu Zoo Praha. Hlavní program, který začne ve 13 hodin u expozice Gobi, bude věnován převalákům. Nejenže je letos výročí jejich světové plemenné knihy, ale také jsme začali s jejich návratem do Kazachstánu a koneckonců otevřeli zmíněnou Gobi. Tady však chci na závěr hlavní sezóny připomenout, že letos máme neuvěřitelný rok plný mláďat.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s mládětem luskouna krátkoocasého. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s mládětem luskouna krátkoocasého. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Hned 2. ledna se narodila gorilí samička Mobi a 12. dubna její sestra jménem Gaia. Po nich se 2. května narodilo třetí mládě velkého lidoopa – sameček orangutana sumaterského Harapan. Tahle tři mláďata by bohatě stačila, abychom mohli mluvit o výjimečném roce. V první polovině roku však navíc opustila matčin vak samička vombata obecného Mersey a podařilo se odchovat mládě ketupy Pelovy – vůbec poprvé na světě v zoologické zahradě. Ve své rekapitulaci bych mohl pokračovat, ale chci se konečně posunout na začátek druhé poloviny roku.

Ta hned 1. července začala narozením našeho druhého luskouna krátkoocasého. Nepředpokládám, že by to pro kohokoli, kdo čte tento úvodník, byla novinka. O narození luskouního mláděte v Zoo Praha se vzápětí dozvěděl celý svět; jeho snímky byly publikovány v médiích od Spojených států přes Indii až po Japonsko. A nebyla to jen nějaká mediální bublina. Jak je známo, luskouni jsou vysoce ohrožení nelegálním lovem a obchodem. Současně je však jejich chov v lidské péči velmi obtížný, koneckonců v Evropě je uvidíte všeho všudy ve dvou zoologických zahradách a množíme je pouze v té naší.

Rodiči tohoto druhého mláděte jsou opět Tang a Guo Bao. Mimochodem, loni 7. listopadu – ihned poté, co došlo k opětovnému spojení páru luskounů – jsem se stal svědkem jejich páření. Jeho výsledkem je samička, kterou jsme pojmenovali Connie. Když jsme ji poprvé kontrolovali, byla zjevně vyspělejší a aktivnější, než byla po narození Šiška. Přesto jsme měli obavy, zda stejně jako Šišku nebude i tohle druhé mládě třeba přikrmovat. Naštěstí se nenaplnily. Jeho denní přírůstky byly nad optimem. Z prvního na druhý den 7,2 gramu, další den 8,5, nato 6,9, pak 11,1 atd. atd. Hotový Otesánek. Ve chvíli, kdy píši tento text, již váží přes 800 gramů a dávno se své matce Tang vozí na ocase.

Hned následující den po narození Connie, tedy 2. července, přišlo na svět mládě žirafy. A baby boom pokračuje…

Závěrem však nemohu nezmínit dvojici mláďat, jejíž datum narození sice spadá ještě do června, ale návštěvníci je v pavilonu Afrika zblízka mohou vidět teprve od srpna. Jde o bércouny Petersovy, nevelké savce, kteří patří do širšího příbuzenstva damanů či slonů. K našemu překvapení se mladí bércouni stali skutečnými hvězdami instagramu: dokonce ani fotografie našich goril tam neposbíraly tolik reakcí jako snímky těchto rezavo-černých zvířátek na tenkých nožkách a s chobůtky.


Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s mládětem luskouna krátkoocasého. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

V sobotu 28. září uzavřeme další hlavní sezónu Zoo Praha. Hlavní program, který začne ve 13 hodin u expozice Gobi, bude věnován převalákům. Nejenže je letos výročí jejich světové plemenné knihy, ale také jsme začali s jejich...

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Od středy odpovídáme na dotazy, které se týkají očekávaných povodní: jak se na ně v Zoo Praha připravujeme a jestli jsme už začali evakuovat zvířata.




Přihlášení k newsletteru