Made in Troja

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  10. 01. 2011


V tropickém pavilonu curyšské zoo začali pěstovat kakaovník. Z kakaových bobů, které se jim urodily, vyrobili nevelké množství čokolády a jako exkluzivní pochoutku ji velmi draho prodali. To je panečku nápad – švýcarská čokoláda z kakaových bobů vypěstovaných v Curychu!

Ovíječ skvrnitý, foto (c) Miroslav Bobek

Ovšem nejenom Švýcaři mají výnosné nápady. Troufám si tvrdit, že bychom jim mohli směle konkurovat.

Nejlepší a nejdražší káva na světě se jmenuje Kopi Luwak. Kilogram se prodává zhruba za tisíc dolarů. „Vyrábí“ se tak, že se kávovými bobulemi krmí cibetkovité šelmy ovíječi skvrnití. V jejich trávicím traktu projdou kávová zrna fermentací, která podmiňuje jedinečnou chuť kávy Kopi Luwak. Jeden ovíječ jí údajně vyprodukuje až 50 kg za rok.

Nu, a ovíječe skvrnité chováme v Indonéské džungli; dokonce nedávno povili mláďata.

Takže už zbývá jen sehnat dostatečné množství kávových bobulí. Ale to by snad nemusel být problém. Hned v sousedství máme přece Botanickou zahradu a tam se nějaká ta kávová plantážička určitě vejde.

V sobotu na Květinovém plese musím panu řediteli Vackovi říct, ať s námi jde do holportu. A doufám, že mi vyhoví. Vždyť to byl on, kdo mi dal ochutnat fíky dozrálé pod širým nebem v pražské Troji – tak co by nenapěstoval nějaké ty kávové bobule!

Psáno pro pražskou mutaci týdeníku Sedmička 

Řád Mikoly Leontoviče, foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha

Volodymyr Topčyj, dlouholetý ředitel ukrajinské Zoo Mykolajiv, se se mnou v Praze o pár dnů minul. Zanechal mi tu však Řád Mykoly Leontovyče, který je – zkráceně řečeno – udělován lidem se zásluhami o rozvoj zoologických...

Tak prý pravlci – známí ze seriálu Hra o trůny jako zlovlci – mohou „po deseti tisíci letech opět výt na Měsíc“. Tato interpretace experimentu americké společnosti Colossal Biosciences je ale velmi zavádějící a svádí k...




Přihlášení k newsletteru