Spiderman spřízněný se slony

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  17. 08. 2024


Tuhle fotku damana stepního jsem v expozici Afrika zblízka Zoo Praha udělal záměrně tak, aby vynikly jeho nohy. Ten záměr mi ale příliš nevyšel. Manželka se omezila na komentář, že se daman „tváří divně“, a na sociálních sítích kdosi zmínil, že „se tváří roztomile skepticky“.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Ale ať výraz damana vnímáte jakkoli, věnujte prosím pozornost jeho nohám. Prsty nejsou zakončeny drápky, jak by se u zvířete podobného vzhledu dalo očekávat, ale spíše jakýmisi kopýtky. Podobná kopýtka, byť v jiném měřítku, mají i sloni. Ano, damani jsou příbuznými slonů a sirén. Či přesněji řečeno, mají s nimi společného předka.

Současní damani žijí v Africe a na Blízkém východě. Díky svému výskytu ve druhé z uvedených oblastí se dostali do Bible a postarali se tak o možná první překladatelský oříšek – Evropané je neznali a tudíž je překládali jako jezevce, králíky a kdo ví co všechno ještě. A zmatení jazyků platilo i naopak. Féničané, kteří připluli na Pyrenejský poloostrov, zase neznali králíky a považovali je za damany. Poloostrov proto ve svém jazyce nazvali Země damanů, což se prý posléze přetavilo až do označení Hispánie.

Předci dnešních damanů, sirén a slonů byli dominantními býložravci Afriky. Postupně však tuto jejich roli přebrali turovití sudokopytníci a jejich vývoj pak směřoval jednak ke zmenšování proporcí (dnešní damani), jednak k životu ve vodě (sloni a sirény). Společné znaky damanů s jejich neskonale většími příbuznými však zůstaly: vedle „kopýtek“ jsou to např. malé kly vzniklé z řezáků, varlata umístěná v tělní dutině nebo přítomnost páru struků u předních končetin.

V souvislosti s damany konečně nejde nezmínit jejich polštářky na chodidlech, které mají díky četným potním žlázám vysokou přilnavost a umožňují jim výborně šplhat. Díky nim jsou to vlastně takoví se slony spříznění Spidermani…

Takže to „divně“ nebo „roztomile skepticky“ tvářící se zvíře, které na první pohled nepůsobí nijak mimořádně, je ve skutečnosti mimořádně zajímavé. A v Zoo Praha můžete vedle damanů stepních, kteří jsou tradičně chováni v expozici Afrika zblízka, vidět také damany pralesní. Ti se nacházejí v Centru Méfou, tedy ve starém pavilonu goril.

 

 

 


Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Od středy odpovídáme na dotazy, které se týkají očekávaných povodní: jak se na ně v Zoo Praha připravujeme a jestli jsme už začali evakuovat zvířata.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Podobný výzkum veřejného mínění tady dlouho chyběl. Až nyní se na zadání organizace Svoboda zvířat chopila tématu agentura Focus a na vzorku více než tisíce respondentů zjišťovala postoje veřejnosti k chovu exotických zvířat....




Přihlášení k newsletteru